Cei şase artişti excepţionali ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităţilor în acest an sunt Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski, Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann şi Ion Caramitru, anunţă echipa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Aflat la cea de a 29-a ediţie, FITS are loc în acest an între 24 iunie şi 3 iulie, propune 575 de evenimente, cu 3300 de invitaţi care vor bucura publicul în 70 de spaţii de joc. Tema din acest an este "Frumuseţe", iar programul şi biletele se găsesc pe site: www.sibfest.ro.
Aleea Celebrităţilor este un proiect special prin care numele şi memoria unora dintre cei mai importanţi creatori ai lumii se alătură permanent oraşului Sibiu, într-un valoros ”Walk of Fame”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Este un semn de mare preţuire pentru comunitate că aceşti artişti excepţionali, respectaţi la nivel mondial, uriaşi creatori, au o amprentă, concretă, palpabilă, în oraşul nostru. Festivalul are loc doar zece zile în fiecare an, însă ecourile acestui miracol continuă în amintiri de neuitat şi pe Aleea Celebrităţilor, unde milioane de paşi sunt însoţiţi de nesfârşita Frumuseţe pe care aceşti oameni au adus-o în lume”, a spus Constantin Chiriac, preşedinte FITS şi director general TNRS.
„Dansul este un limbaj universal, solul păcii în lume, al egalităţii, toleranţei şi compasiunii” – Sasha Waltz.
Una dintre cele mai respectate coregrafe ale momentului, dansatoare, regizoare şi conducătoare a unor prestigioase instituţii culturale, Sasha Waltz a studiat la Amsterdam şi New York. Pentru meritele sale deosebite, ea a primit Crucea Federală Germană de Merit, fiind aleasă, în 2013, membră a Academiei de Arte din Berlin.
În 1993 a creat, alături de Jochen Sandig, compania de dans Sasha Waltz & Guests. Printre spectacolele sale remarcabile se mai numără Sacre (2013), bazat pe Ritualul primăverii al lui Igor Stravinski, Kreatur (2017), creat în colaborare cu Soundwalk Collective şi designerul de costume Iris van Herpen, şi Exodus (2018). În prezent, Sasha Waltz se află la conducerea Baletului de Stat din Berlin, împreună cu Johannes Öhman.
Krzysztof Warlikowski s-a născut în Polonia şi a studiat la Sorbona unde l-a avut profesor şi pe Krystian Lupa, un alt mare artist al cărui nume se regăseşte pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu.
Este cunoscut pentru stilul său nonconformist cu care pune în scenă atât piese din repertoriul clasic, cât şi din cel contemporan, şi, din 2008, este directorul artistic al Nowy Teatr din Varşovia, unde a regizat numeroase spectacole.
Warlikowski a pus în scenă şi două spectacole pentru Teatrul Odéon din Paris şi regizează în cele mai mari teatre de operă europene, inclusiv La Monnaie din Bruxelles, Opera Naţională din Paris, Teatro Real din Madrid, Bayerische Staatsoper din München, Royal Opera House din Londra, la care se adaugă Festival d’Aix en Provence, Rurhtriennale şi Festivalul de la Salzburg.
Krzysztof Warlikowski a câştigat numeroase premii, printre care se numără două Premii ale Uniunii Criticilor de Teatru din Franţa, Premiul Meyerhold din Moscova, New York’s Village Voice’s Obie Award şi „Golden Mask” pentru cel mai bun spectacol străin prezentat în Rusia. În 2013 a primit distincţia franceză de Comandor al Artelor şi Literelor şi în 2021, a primit Leul de Aur pentru întreaga sa activitate, în cadrul Biennale di Venezia.
Götz Teutsch este un celebru violoncelist care s-a născut la Sibiu, în 1941, şi a învăţat la Conservatorul din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe Dimitrie Dinicu şi Radu Aldulescu, iar mai apoi a studiat cu Enrico Mainardi şi Karl Richter.
Principal violoncelist la Orchestra Simfonică Radio Bucureşti şi, din 1976, la Berliner Philharmoniker, unde interpretează înclusiv ca solist sub bagheta unor dirijori precum: Herbert von Karajan, Claudio Abbado şi Sir Simon Rattle.
Este unul dintre membrii fondatori ai ansamblului The 12 Cellists of the Berlin Philharmonic, alături de care susţine concerte în întreaga lume.
Éric-Emmanuel Schmitt (n. 1960, Lyon) este dramaturg, prozator, romancier, scenarist şi regizor franco–belgian. Cărţile sale sunt traduse în 48 de limbi, iar piesele sale de teatru sunt montate în peste 50 de ţări.
Are un doctorat în filosofie la Sorbona, semnează traducerea în franceză a libretelor de operă, cochetează cu arta benzii desenate şi, câteodată, urcă pe scenă pentru a-şi interpreta propriile texte sau pentru a acompania un pianist sau o soprană.
Prima sa piesă de teatru, La Nuit de Valognes, apare în 1991 şi se bucură de un succes enorm. Acelaşi destin îl au şi următoarele sale piese care sunt interpretate de actori celebri precum Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Francis Huster, Jacques Weber şi Charlotte Rampling. Primeşte în 2001 Marele Premiu al Academiei Franceze pentru opera sa teatrală.
În 2012, se alătură Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia, iar în 2016 este ales în unanimitate de colegii săi membru al juriului Goncourt.
Claus Peymann (n. 1937, Bremen) este regizor de teatru.
Între 1966 şi 1969 conduce Theater am Turm (TAT) din Frankfurt, iar în 1970, împreună cu Peter Stein şi alţii, fondează Schaubühne am Halleschen Ufer la Berlin.
A lucrat ca regizor pentru Schauspielhaus Bochum, iar în 1986 se stabileşte la Viena şi devine director al Burgtheater, unde petrece 13 ani, timp în care se luptă pentru afirmarea dramei austriece contemporane.
În 1996 se stabileşte la Berlin, unde activează ca director artistic al Berliner Ensemble, până în 2017. În tot acest timp colaborează cu mari regizori ai scenei contemporane, precum Peter Zadek, Peter Stein, Robert Wilson şi George Tabori.
Claus Peymann a regizat numeroase spectacole bazate pe piese din repertoriul clasic, dar şi din cel contemporan. De asemenea, a pus în scenă aproape toate piesele semnate de Thomas Bernhard.
Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai importanţi şi apreciaţi actori de teatru şi film din România. S-a născut la Bucureşti, în 1942, iar în 1964 a obţinut licenţa în Actorie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi, în 1975, un Master în Regie de teatru în cadrul aceleiaşi instituţii.
A colaborat cu cele mai importante nume ale filmului şi teatrului românesc, fiind recunoscut, în special, pentru rolurile sale de excepţie în montări după piesele lui Shakespeare. Între 1976 şi 1980, a fost Profesor de arta actorului în cadrul Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. Între 1990 şi 1993 a fost Directorul general al Teatrului Bulandra din Bucureşti. Tot în 1990 a fost ales Preşedintele UNITER, iar din 2005 până în 2021 a activat ca Director general al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Între 1996 şi 2000, Ion Caramitru a fost numit Ministru al Culturii. Ion Caramitru s-a stins din viaţă în data de 5 septembrie 2021.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.