Filosoful Mihai Şora va susţine conferinţa "Exerciţii de imaginaţie: România, încă o sută de ani", joi, la Muzeul Naţional Cotroceni, în cadrul celei de-a treia întâlniri din proiectul "Conversaţii la muzeu".
Potrivit organizatorilor, evenimentul va începe la ora 19.00, în Salonul Cerchez.
Pornind de la aniversarea a 100 de ani de unitate naţională, dar şi de la o analiză a realităţii româneşti şi a contextului global, filosoful Mihai Şora (invitat) şi jurnalistul Matei Martin (moderator) vor propune câteva scenarii privind viitorul ţării.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Manifestarea se înscrie, alături de alte acţiuni, în calendarul pe care Muzeul Naţional Cotroceni îl propune publicului pentru Anul Centenarului, oferind un spaţiu de dialog şi reflecţie.
Programul "Conversaţii la muzeu" a fost conceput pentru a evoca, prin intermediul unor discuţii deschise şi pline de substanţă, evenimente relevante din istoria noastră, momente speciale, proiecte şi idei despre evoluţia societăţii româneşti în acest veac.
Mihai Şora s-a născut la 7 noiembrie 1916, în satul Ianova din judeţul Timiş. După studii liceale la Timişoara, a urmat studii de filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), unde i-a avut profesori, printre alţii, pe Nae Ionescu şi Mircea Vulcănescu, iar ca asistent pe Mircea Eliade.
Ca bursier al guvernului Franţei a ajuns în 1939 la Paris, unde a obţinut titlul de doctor în filosofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique.
A revenit în ţară în 1948 şi s-a dedicat unei vaste activităţi editoriale, regândind din temelii colecţia „Biblioteca pentru toţi”, în care au apărut în deceniile şapte, opt şi nouă cele mai importante cărţi ale culturii universale.
Din anii '70 a început să publice dialoguri filosofice în revistele literare, care mai târziu au alcătuit cărţi de referinţă în filosofia românească.
După anul 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi a ocupat funcţia de ministru al Învăţământului în primul guvern de după Revoluţie. Din 2012 este membru de onoare al Academiei Române.
În 2016 i s-a conferit Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.