Festivalul Strada de C‘Arte, care oferă iubitorilor de lectură şi cultură un maraton de ştiinţă şi artă în inima Bucureştiului, are loc în zona statuii ecvestre a Regelui Carol I, în perioada 12-18 septembrie, anunţă Biblioteca Centrală Universitară Carol I din Bucureşti în parteneriat cu Fundaţia Universitară Carol I şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Intrarea este liberă la cele 7 concerte, 6 lansări de carte, 5 expoziţii, 4 sesiuni de lectură publică, 3 dezbateri academice, 2 ateliere pentru copii, proiecţii de film, precum şi un târg de carte în zona statuii ecvestre a Regelui Carol I, sub sloganul bucuria culturii urbane.

Evenimentele din săptămâna 12-18 septembrie se adresează publicului larg, de toate vârstele, cu afinităţi pentru actul cultural de calitate. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La  Strada de C‘Arte, concertele din prima seară sunt cu Mircea Tiberian şi Nadia Trohin, Diana Tudor şi Alexandru Burcă, iar fagotistul Vasile Macovei şi flautul fermecat al lui Ion Bogdan Ştefănescu vor însoţi lecturile publice. DJ Paul va condimenta ritmat seara de vineri, iar sâmbătă, spre ora 11.00, părinţi şi copii vor redescoperi comori ale muzicii din Bucureştiul de odinioară la un concert extraordinar susţinut de Muzica Reprezentativă a M.Ap.N. şi formaţia Alesis, care vor reînvia atmosfera pierdută a chioşcului de fanfară.

Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă vor înnobila scena Străzii de C‘Arte.

Joi, 15 septembrie, de la ora 17.00, în Sala de Consiliu vor avea loc trei evenimente dedicate analizei particularităţilor bibliotecilor universitare comparativ cu bibliotecile publice. Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai unor biblioteci universitare de prestigiu vor lansa iniţiativa unei Zile dedicate Bibliotecilor Universitare şi vor explora căile de armonizare a demersurilor acestor instituţii de management al cunoaşterii. Cu acest prilej va fi prezentat primul număr al revistei Bibliotecii Centrale Universitare Carol I - De spiritu et anima.

Lansările de carte aduc în atenţia cititorilor volume precum: „Bunicul meu, Regele Mihai” (Editura Vremea) de Nicolae de România, „Secrets of Transylvania” (lansat la ICR Londra), Monografia Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriartrie „Ana Aslan” (editura Academiei Române), „François Villon” (editura Tracus Arte), „Creaţia interpretativă şi factorul ludic”, alături de „Sfere sculptate” (editura Grafoart).

Prezentarea cărţii „Cip şi cirip - Lumea magică a mamei şi a fetiţei ei” (Curtea Veche Publishing) incită deoarece este un volum scris la două mâini, de Veronica& Ann-Kathrin Schmidt. Proiectul născut din spuma mărilor web şi din incertitudinile şi spaimele (i)realităţii, un proiect marca Dan Mircea Cipariu, sondează relaţiile noastre cu noile tehnologii, Inteligenţa Artificială, reţelele virtuale şi lumile extraterestre, materializat în volumul „META VERS”, publicat la Vellant şi ilustrat cu 7 desene de Mihai Zgondoiu. Puteţi face imersie în acest multivers vineri, 16 septembrie, la ora 17.00, în Foaierul de Lectură.

Sâmbătă şi duminică dimineaţă, copiii sunt aşteptaţi la atelierele de Artă ecvestră, susţinut de Marilena Hristache şi la învârtit titirezii ca acasă la Arghezi, sub coordonarea Dorotheei Nicolescu.

Sâmbătă seară, lecţia introductivă de tango va fi o oportunitate de a învăţa paşii celui mai pasional dans, apoi Silent Disco va oferi o experienţă în care tehnologia îşi dă întâlnire cu dansul: fiecare participant îşi alege muzica preferată şi o ascultă în căşti.

Cinci expoziţii inedite completează festivalul: „Căşti de război fără soldaţi - incursiune în evoluţia căştilor militare”, colecţie privată a lui Cornel Biriş, în cadrul căreia sunt expuse 120 de piese fabricate pe parcursul ultimilor 150 de ani în diverse ţări; „Romania’s English Queen” - prezentarea unei serii de fotografii de arhivă, descoperite cu ocazia documentării realizate pentru filmul „Maria, Inima României”, care a obţinut premiul pentru cel mai bun documentar artistic la festivalul IPIFF; 125 de ani de la naşterea pictorului Iosif Keber, expoziţia de la Muzeul Judeţean Gorj Alexandru Ştefulescu aduce în atenţie un artist specializat în pictura bisericească, prezent în viaţa bucureşteană pentru că el a zugrăvit biserica Precupeţii Vechi şi Schitul Dârvari; „Mircia Dumitrescu - Ilustraţii la opera lui François Villon şi Paul Celan - Printre Cuvinte/Unter den Wörten”.

„În acest an, la Strada de C‘Arte, luând în considerare importanţa patrimoniului cultural, vă invit să participăm la un exerciţiu, acela de a ne gândi dacă fiecare eveniment din acest festival este dedicat sau aparţine deja patrimoniului nostru cultural, fie că vine din trecut sau este creat în prezent. O bibliotecă universitară trebuie să vină la întâlnirea cu cel mai exigent profil de cititor, cel mai avangardist şi cel mai conectat la tehnologie, adică studenţii. Drept urmare, există o preocupare constantă pentru noile tendinţe, iar această preocupare traversează ca un fir roşu timpul şi spaţiile acestei ediţii”, a declarat Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, iniţiatoarea şi promotoarea festivalului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.