Festivalul SoNoRo Musikland, inspirat de istoria remarcabilă a saşilor din Transilvania, ajunge în acest an la ediţia a VI-a. Festivalul este programat în perioada 25 iulie - 4 august şi va continua să celebreze, prin intermediul muzicii clasice, patrimoniul cultural din oraşele Braşov şi Sighişoara, dar şi pe cel al câtorva sate care fac parte din arealul Colinelor Transilvaniei – Cristian, Râşnov, Cincu, Meşendorf, Criţ şi Viscri. Cu excepţia primului concert, accesul la concertele Festivalului SoNoRo Musikland este liber şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această ediţie a festivalului propune publicului 13 concerte, dintre care 3 jam sessions surpriză. 70 muzicieni din 10 ţări vor încânta publicul seară de seară, interpretând capodopere de Luigi Boccherini, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Joseph Haydn, Franz Liszt, Serghei Rachmaninov, Johannes Brahms, Béla Bartók şi mulţi alţi compozitori.

Concertul de deschidere va avea loc joi, 25 iulie, de la ora 20.00, în Piaţa Sfântul Ioan, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Braşov, dirijată de Cristian Oroşanu. Enescu afirma într-un interviu pe care l-a acordat după concertul susţinut cu orchestra Societăţii Filarmonice din Braşov: „ […] la saşi am descoperit o cultură muzicală uimitoare, extraordinară. Aşa, la Braşov, ei au o merituoasă orchestră simfonică”.
Piaţa Sfântul Ioan este un spaţiu urban redat oraşului. Aflată în vecinătatea Bisericii Franciscane, cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul, această piaţă a devenit un veritabil hub al vieţii culturale braşovene. Intrarea se va face în baza biletului care poate fi achiziţionat din zona de acces, în seara concertului.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Festivalul revine şi în acest an în câteva locuri ale primelor ediţii, precum Bastionul Ţesătorilor / Bastionul Artiştilor, Das Fort Boutique, Sala de Festivităţi a Primăriei Municipiului Sighişoara, Criţ Cross din Criţ, Meşendorf Gasthaus şi Biserica fortificată Meşendorf, dar ajunge şi în şase spaţii noi: Căminul Cultural Cristian, Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”, Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu, Fuga Lolelor Cincu. Museum in Progress şi Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea.

Căminul Cultural din Cristian a fost edificat în anul 1927. Cristian este o comună atestată documentar în 1223, sub numele de „Insula Christiana”; denumirea de insulă provine de la cele două braţe ale Cibinului (Sibiului) ce cuprindeau aşezarea.

Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului este cea mai nouă filială a Muzeului de Etnografie Braşov şi funcţionează într-un important monument de arhitectură civilă, reprezentativ pentru tipologia spaţiului comercial şi de locuit privat, din oraşele transilvănene, între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea.

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” poartă numele unei personalităţi polivalente ale românilor din Transilvania – pedagog, jurnalist, om politic şi istoric. A fondat „Gazeta de Transilvania” în 1838, primul ziar politic românesc din Transilvania, şi suplimentul acestuia, „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. George Bariţiu a devenit preşedintele Academiei Române în anul 1893.

Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu este cel mai vechi monument de arhitectură din Braşov, fiind construit în 1223, în stil gotic timpuriu. Este o fostă biserică catolică, ridicată în stil romanic, şi a fost refăcută în secolul XV. Din secolul al XVI-lea devine biserică luterană, iar întemeietorul acestei biserici a fost Herman von Salza, conducătorul ordinului cavalerilor germani.

Fuga Lolelor Cincu. Museum in Progress este un „muzeu în devenire”, dedicat străvechiului obicei de alungare a iernii şi a spiritelor rele, Fuga Lolelor. Muzeul este situat în prima primărie a Cincului de până la 1714 (monument de patrimoniu Clasa A) şi se află în incinta zidurilor fortificate ale Bisericii Evangelice C.A. din Cincu. Concertul SoNoRo Musikland va avea loc în grădina dintre zidurile incintei Bisericii fortificate din Cincu, fiind deschisă pentru prima oară publicului cu această ocazie.

Casa din Viscri a regelui Charles al III-lea este o proprietate tradiţională săsească din satul Viscri, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceasta găzduieşte în şura reconvertită expoziţia permanentă de artă şi carte botanică Transylvania Florilegium, precum şi o serie de expoziţii temporare. Vizitând Casa Regelui, turiştii pot afla informaţii despre proiectul „Ambulanţa pentru Monumente” – o iniţiativă care a câştigat premiul publicului în cadrul ediţiei din 2020 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu.

"O nouă aventură muzicală ne aşteaptă în această zonă a României, pe care o consider Toscana estului Europei. Parcă ieri ajungeam în Meşendorf, la invitaţia unui bun prieten, care restaurase o splendidă casă cu şură, şi am fost fascinat de frumuseţea locului, de oameni, de biserica fortificată din sat, construită în stil gotic timpuriu. Atunci a încolţit ideea unui festival dedicat moştenirii incredibile a saşilor din Transilvania, iar din  acel moment s-au adunat cinci ediţii ale Festivalului SoNoRo Musikland, care a dobândit deja o identitate solidă şi echilibrată, cu un public fidel şi nerăbdător să ne urmeze în fiecare vară la concertele din Braşov şi din satele de pe Colinele Transilvaniei.
În acest an propunem publicului 13 concerte care celebrează prin muzică patrimoniul arhitectural şi cultural al zonei; şi, ca de fiecare dată, includem spaţii noi şi în ediţia a VI-a: Căminul Cultural Cristian, Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”, Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu, Fuga Lolelor Cincu. Museum in Progress şi Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea.
Sunt foarte încântat că la Cincu, în acest „muzeu în devenire”, concertul SoNoRo Musikland va avea loc în grădina dintre zidurile incintei Bisericii Fortificate de acolo, care va fi deschisă pentru prima oară publicului cu această ocazie. Tot noi, prin  intermediul turneului SoNoRo Conac, am susţinut în acest an primul concert de muzică clasică în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea, de când aceasta a fost introdusă în circuitul turistic. Am considerat că este firesc să revenim la Casa Regelui, câteva luni mai târziu, cu un concert SoNoRo Musikland. Lucruri minunate se vor întâmpla în această ediţie a festivalului, cu muzicieni remarcabili, care interpretează pe cele mai importante scene ale lumii; cu un repertoriu consistent şi foarte frumos; cu deja celebrele apusuri de soare şi concerte la lumina lunii.
Salut prezenţa noilor sponsori – Banca Transilvania, Visa şi Philip Morris –, dar şi a celorlalţi sponsori şi parteneri fără de care un astfel de festival nu ar fi posibil. Adresăm mulţumiri şi Consiliului Judeţean Braşov, ne bucură decizia de a sprijini un festival care pune în valoare patrimoniul local. Le suntem recunoscători tuturor pentru încrederea acordată, pentru viziune şi disponibilitatea de a susţine manifestarea muzicii clasice la cel mai înalt nivel, în contexte inedite", declară Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland.

Printre muzicienii care vor concerta anul acesta la Festivalul SoNoRo Musikland se numără violoniştii Nicolas Dautricourt, Johannes Fleischmann, Clémence de Forceville şi Abigél Králik; violiştii Răzvan Popovici şi Mathis Rochat; violonceliştii Raphael Bell, Adolfo Gutiérrez Arenas şi Benedict Klöckner; pianiştii Cristian Budu, Ioan-Dragoş Dimitriu, Gülru Ensari, Cristiana Mihart şi Herbert Schuch; chitaristul Alberto Mesirca şi clarinetista Shirley Brill. O prezenţă notabilă este cea a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Braşov şi a dirijorului Cristian Oroşanu, care vor deschide festivalul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.