Cea de-a XI-a ediţie a festivalului Săptămâna Haferland, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii şi tradiţiilor comunităţii saşilor din Transilvania, va avea loc în acest an în perioada 3 - 6 august, în zece localităţi din regiunea cunoscută istoric drept Ţara Ovăzului: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri. În timpul festivalului va avea loc resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea, unul dintre cele mai vechi monumente de cult ale comunităţii evanghelice săseşti din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tema ediţiei din acest an a festivalului este „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”.

Zona aflată între Braşov şi Sighişoara, unde comunităţile de saşi s-au stabilit în urmă cu multe secole, a primit denumirea de Ţara Ovăzului (Haferland, în germană) de la practica locală a cultivării acestui soi de cereale, mai potrivit cu clima aspră a regiunii decât viţa de vie, cultura definitorie pentru spaţiul geografic care circumscrie centrul Transilvaniei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„În fiecare an, începând cu prima ediţie, cea din 2013, festivalul a avut câte o temă diferită, pentru a ilustra variatele forme în care tradiţiile şi cultura saşilor nu doar supravieţuiesc, ci şi reuşesc să înflorească, graţie implicării comunităţilor locale şi a partenerilor noştri”, spune Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, co-organizator al acestui eveniment.

„Aici, în Haferland, suntem convinşi că aceste vechi comunităţi săseşti au un viitor durabil, conturat într-un dialog continuu între saşii de aici, cei din diaspora, români şi maghiari. Acesta este sensul sustenabilităţii - tema din acest an a festivalului nostru. Tradiţiile şi cultura saşilor sunt un element care nu trebuie abandonat şi care are o contribuţie esenţială la vitalitatea spaţiului multicultural transilvănean". 

Programul conţine baluri tradiţionale săseşti, concerte de orgă şi degustări de produse ecologice

La ediţia din acest an a Săptămânii Haferland, cei care vor ajunge într-unul dintre cele zece sate săseşti participante în program se vor putea bucura de baluri săseşti tradiţionale, concerte de muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecţii de film, expoziţii foto şi de costume tradiţionale săseşti, concerte de orgă, paradă de costume populare multiculturale, ateliere pentru copii şi adulţi (de pictură pe lemn, pâslit, împletit coroniţe, cioplire în lemn, ţesut şi brodat etc.), plimbări tematice cu ghid, vizite la fermele şi în curţile tradiţionale ale localnicilor, degustări de produse bio şi multe altele.

Tot ca parte a programului din acest an, vizitatorii vor putea asista la resfinţirea Bisericii Evanghelice C.A. (de confesiune augustană) din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania. Biserica, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, este unul dintre cele mai vechi şi mai impresionante monumente de cult ale comunităţii evanghelice săseşti din România.

De asemenea, în acest an, vizitatorii vor putea participa la o serie de evenimente inedite, precum conferinţa cu videoproiecţii ,,Istoria orgilor din Rupea”, susţinută chiar la faţa locului de prof. univ. Ursula Philippi, fost organist, timp de trei decenii, al Bisericii Evanghelice din Sibiu.

De altfel, întreaga zonă a Ţării Ovăzului oferă numeroase oportunităţi pentru curioşi, de la bisericile fortificate construite începând cu secolul al XII-lea (satele Saschiz şi Viscri fiind incluse în situl serial înscris în patrimoniul mondial UNESCO) la pitoreştile locuinţe tradiţionale sau locuri devenite deja celebre, precum proprietatea deţinută de regele Charles al III-lea la Viscri, care este deschisă publicului pentru vizitare.

Programul ediţiei 2023 a festivalului Săptămâna Haferland va fi disponibil în perioada următoare pe www.haferland.ro, https://www.facebook.com/haferland şi https://www.instagram.com/saptamana_haferland/

„Săptămâna Haferland, prin longevitatea evenimentului, multiplele manifestări găzduite de-a lungul anilor şi numărul constant în creştere de vizitatori, este dovada vie a vitalităţii comunităţilor săseşti din România”, spune Michael Schmidt. „Este extrem de important să ne asigurăm că aceste comunităţi îşi vor păstra tradiţiile ancestrale pentru a avea un viitor sustenabil şi o economie în dezvoltare. Întoarcerea saşilor, vara, care revin în fiecare an pe meleagurile natale, a devenit astfel o nouă şi dinamică tradiţie ce duce mai departe viaţa comunităţilor săseşti din Ţara Ovăzului şi nu numai, îmbogăţind astfel patrimoniul nostru cultural comun. Îi aşteptăm cu drag la Săptămâna Haferland pe toţi cei curioşi să descopere această extraordinară zonă, cu tradiţiile şi oamenii săi". 

Săptămâna Haferland

Festivalul Săptămâna Haferland a fost iniţiat în 2013 de către Fundaţia M&V Schmidt, alături de Fundaţia Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, organizaţie fondată de muzicianul german de origine română, Peter Maffay. Obiectivul general al manifestării este promovarea culturii şi a tradiţiilor saşilor din Transilvania, precum şi dezvoltarea turismului din regiunea Ţării Ovăzului.

Din 2013, Săptămâna Haferland a abordat la fiecare ediţie anuală câte o tematică diferită din sfera culturii sau educaţiei: Anul Muzicii (2013), Anul Restaurării (2014), Anul Educaţiei (2015), Anul Familiei (2016), Anul Gastronomiei (2017), Anul Meşteşugului săsesc (2018), Anul Comunităţii (2019), prima ediţie online a festivalului (2020), Anul Tradiţiei (2021), respectiv promovarea educaţiei interculturale şi conservarea mediului înconjurător, în 2022.

În fiecare an, Săptămâna Haferland are loc la mijlocul verii, pe o perioadă derulată între trei şi şapte zile. Fiecare dintre localităţile incluse în festival prezintă un program propriu, în funcţie de resursele şi specificul cultural al locului.
Numărul participanţilor a crescut de la an la an, astfel încât, la cele zece ediţii desfăşurate până în prezent, numărul total al acestora a depăşit 37.500 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.