Festivalul Naţional de Teatru 2022 propune în cea de-a cincea zi 25 de evenimente, între care conferinţe, ateliere de critică teatrală online, expoziţii, spectacole invitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conferinţa Next on Stage. Perspective în scenografie, ediţia a 2-a, (producător: OISTAT România, în parteneriat cu FNT), Coordonator: Adrian Damian, Curatori: Viorica Petrovici, Iuliana Gherghescu şi Andrada Chiriac. Project Management: Elena Belciu

Cea de-a doua ediţie a Next on Stage. Perspective în scenografie, este un eveniment organizat de OISTAT România (Organizaţia Internaţională a Scenografilor, Tehnicienilor şi Arhitecţilor de Teatru) în parteneriat cu FNT 32, care îşi propune să analizeze situaţia actuală a scenografiei în România şi încearcă să identifice soluţii specifice ce pot îmbunătăţi sistemul de creaţie şi producţie. Conferinţa urmăreşte să evidenţieze aspecte ale colaborării scenografului cu regizorul, coregraful, autorul şi alţi membri ai echipei de creaţie şi să dezbată relaţia acestuia cu ceilalţi artişti ce contribuie la realizarea imaginii scenice, designeri de lumină sau video.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Subiectele abordate în cele două zile de conferinţe se înscriu în tema generală a FNT 2022 - Graniţe fragile. Istorii fluide şi urmăresc concepte ce stau la baza creaţiei scenografice dar mai ales metode şi mijloace de a transforma aceste idei în realităţi scenice. Conferinţa este structurată în serii de talk-uri de câte 15 minute la care participă scenografi, profesori, proaspăt absolvenţi, directori de instituţii şi stakeholderi din industrie dar şi producători de decoruri şi furnizori de materiale sceno-tehnice.

Fiecare zi a manifestării are invitaţi speciali - nume importante ale scenografiei româneşti, care vor prezenta subiecte de mare interes pentru această breaslă.
11.00 - 17.00 ARCUB, Sala Coloane (transmisă online pe www.fnt.ro şi Facebook FNT). Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile. 

"Cine mai scrie despre teatru?” (ateliere de critică teatrală online). Timp de 5 zile, studente şi studenţi ale/ai secţiilor de Teatrologie din facultăţile de teatru se întâlnesc virtual sau fizic cu critici de teatru şi teoreticieni/teoreticiene din zona artelor performative, pentru a explora modalităţi de abordare multiple din critica şi teoria teatrală. O vor face pe o platformă special creată la care vor avea acces studenţi ai secţiilor de Teatrologie din întreaga ţară. Scopul acestor ateliere este de a încuraja actul critic al studenţilor, de a oferi noi perspective asupra a ceea ce înseamnă să fii „critic de teatru”, de a nuanţa profunzimea relaţiei pe care teatrul o întreţine cu... critica sa. Atelierul din 9 noiembrie (orele 12.00 - 14.00) va fi susţinut de Claudiu Groza. Eveniment cu circuit închis. 

"Turnul #urmatorulnivel” de Ionuţ Sociu, Alexandru Mihăescu şi Teatrul Basca, (producători: Teatrul Basca şi StageOn), regia Alexandru Mihăescu.

O experienţă inedită de teatru-film în VR despre care echipa de creaţie şi producţie preciza: "Ne-am concentrat pe unghiuri multiple, detalierea sau distanţarea, viziunea panoramică sau apropierea până la ultimul amănunt, focalizarea pe individ sau pe dinamica grupului, iar filmarea în 360° îi permite spectatorului să vadă într-un mod inedit cum cele şase personaje îşi analizează vieţile". Producţie invitată în FNT în cadrul secţiunii Instalaţii performative, creaţii online şi VR, orele 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00 ARCUB, Sala Bolţilor. Accesul se face prin înscrierea la: am.tirlea@yahoo.co.uk

Şi astăzi spectatorii din FNT 2022 sunt invitaţi să asiste la o lectură performativă, prezentată în cadrul modulului Intersecţii în FNT: Fragil. Dramaturgiile prezentului: „Superglue” de Tim Crouch, (producător: Festivalul Naţional de Teatru, 2022), Coordonator: Bobi Pricop. 
„Superglue” spune povestea unui grup de activişti de mediu care se adună la un mormânt dintr-o zonă împădurită pentru a îşi lua adio de la un prieten care a murit în timpul unui protest. Pe măsură ce se adună apar şi nişte bannere, şi oamenii încep să discute despre trecutul şi viitorul lor, despre acţiuni paşnice versus acţiuni violente, despre cum societatea nu îi ia în seamă şi le subevaluează misiunea. Iniţial, avem impresia că aceşti activişti sunt de vârsta actorilor care le joacă rolurile. Pas cu pas ne dăm seama că e povestea unui grup de activişti de mediu mai în vârstă - personaje vârstnice interpretate de actori tineri fără a mima bătrâneţea. Se nasc paralele între vârsta înaintată şi adolescenţă într-un spectacol care ne invită cu delicateţe la o înţelegere inter-generaţională a viitorului planetei noastre. Spectacol-lectură urmat de discuţii cu publicul, de la ora 16.00, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Media. 

Vernisaj "Nod în cinci" (însoţitoare a volumului „Nod în cinci. Câteva abordări în teatru” de Cristina Rusiecki), o expoziţie de fotografie de teatru, de la ora 17.00, la ARCUB, Sala Coloane. 

"Femei în diferite ipostaze şi în diferite epoci. Cu gesturi diferite şi atitudini diferite, de la frumuseţe clasică la activism. De la vis la revendicare. De la iluzie şi graţie la umilinţă şi pericol. Când am început să selectez fotografiile pentru expoziţia însoţitoare a volumului Nod în cinci. Câteva abordări în teatru, nu intenţionam o expoziţie tematică. Aşa cum în volum nu mi-am propus să urmăresc ce anume îi leagă pe creatorii analizaţi, ci să subliniez tocmai diversitatea în care evoluează teatrul românesc contemporan, nici expoziţia nu era menită să trateze un singur subiect. Dar iată că expresivitatea ipostazelor feminine au făcut ca încet-încet femeia să ocupe prim-planul”, spune Cristina Rusiecki, critic de teatru. Expoziţia se poate vizita până în data de 13 noiembrie 2022, între orele 12.00-20.00 la Hanul Ganroveni-ARCUB, Sala Coloane. Intrarea este liberă. 

"Puzzle", (producător: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere şi Arte, Departamentul de Artă Teatrală), regia Ianoş Petraşcu. 
Spectacolul relatează povestea a trei personaje care sunt obligate să trăiască conform regulilor impuse de societate, însă fiecare are dreptul să viseze, să fie împlinit! Definiţia libertăţii personale şi a fericirii impuse de mulţime creează formule false conform cărora aceste personaje trebuie să interacţioneze. Societatea plină de dogme nu oferă actorilor libertatea de a alege modul în care şi cum şi-ar dori să trăiască. Un spectacol în care publicul poate hotărî cum evoluează povestea. Deciziile luate de spectator ar trebui să fie asumate şi corecte pentru că rezultatul lor ar putea fi dramatic sau chiar tragic. Trei poveşti în care fiecare îşi are propriul adevăr…. Cine îşi asumă postura de judecător? Are dreptul cineva să judece şi să-şi dea cu părerea referitor de viaţa altcuiva?
Producţie invitată în FNT în cadrul secţiunii dedicate Facultăţilor de Teatru din România, ora 17.00, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mică. INtrarea liberă, în limita locurilor disponibile. 

„Visul unei nopţi de vară” după William Shakespeare, (producător: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi - Facultatea de Arte), adaptarea, regia, scenografia şi light design: Radu Horghidan, ora 17:00, la Teatrul Odeon, Sala Studio. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

"Pata oarbă/ Blind spot" de Cosmin Stănilă şi Ionuţ Sociu, (producător: Teatrul Naţional Sârb, Novi Sad - Serbia), regia: Andrei Măjeri, coregrafia: Andrea Gavriliu
„Pata oarbă” / „Slepa Mrlja” este un text dramatic care urmăreşte destinul Antigonei, creat după teme din tragediile antice Oedip Rege, Antigona şi Bacantele, pe care regizorul Andrei Măjeri a fost invitat să-l monteze pe scena Teatrului Naţional Sârb din Novi Sad - oraş declarat Capitală Europeană a Culturii în 2022. Spectacolul a avut premiera absolută în 15 aprilie 2022, la Teatrul Naţional Sârb Novi Sad. Spectacol în limba sârbă cu traducere în limbile engleză şi română, de la ora 18.00 - Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio.

"Tatăl" de Florian Zeller, producător: Teatrul Bulandra Bucureşti, regia Cristi Juncu, ora 19.00 Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei” (Izvor).

"Medeea: Furie" de Radu Popescu, (producător: Teatrul Apropo Bucureşti), regia Radu Popescu, ora 20.00, Teatrul Apropo.

"2023 Smart-Family" de Marina Hanganu şi Bianca Trifanm (o co-producţie: Teatrul „George Ciprian” Buzău (România) şi Industria Scenica - Italia), regia Marina Hanganu (RO) şi Camilla Brison (IT), regia video Armine Vosganian (RO). O poveste din anul 2032 despre părinţi, copii şi roboţi: După ce Laura suferă un infarct, fiica ei, care locuieşte în Italia, îi cumpără un robot social şi conectează locuinţele lor îndepărtate printr-un sistem inteligent de comunicare. Ogmios Z42 şi camerele video pătrund, astfel, în viaţa familiei dispersate geografic. Implicaţiile etice şi de relaţionare umană ale tehnologiei încep să iasă treptat la iveală. Spectacolul este unul telematic, pentru că se joacă simultan în România şi Italia, cu actori şi public în ambele ţări. Actorii din cele două spaţii interacţionează în timp real prin Internet. Piesa explorează tema migraţiei şi se bazează pe interviuri cu emigranţi români şi părinţi vârstnici rămaşi acasă. Etapa de documentare pentru realizarea robotului a inclus ateliere de creaţie cu adulţi şi copii din România, Spania şi Italia. Spectacol în limbile română şi italiană cu traducere în limba engleză, ora 20.00, online pe www.fnt.ro (livestreaming).

"Münchausen" de Alexa Băcanu, (producător: Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava), regia şi light design Ovidiu Caiţa., de la ora 21.00, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier.

"Cancún" de Jordi Galcerán, (producător: Teatrul „Nottara” Bucureşti), regia, light design şi ilustraţia muzicală Felix Alexa, ora 21.00, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin”.

"Carnavalul" după opera lui I.L. Caragiale  (episodul 3, premieră), (producător: Teatrul Naţional Radiofonic, 2022), scenariul radiofonic, regia şi ilustraţia muzicală Alexa Visarion, premieră, ora 23.00, la Radio România Cultural şi pe www.eteatru.ro, în colecţia FNT 2022.

"Liliom" de Ferenc Molnár, (producător: Teatrul Naţional Radiofonic, 1989), adaptarea şi regia artistică Elena Negreanu, Spectacol în cadrul secţiunii Intersecţii în FNT: FNT ON AIR. În memoriam Valeria Seciu, ora 23.05, la Radio România Actualităţi  şi pe www.eteatru.ro, în colecţia FNT 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.