Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti, ediţia a IX-a, are loc între 14 şi 20 mai şi se deschide cu conferinţa "Oare mai avem nevoie de literatură?" susţinută de scriitorul António Lobo Antunes (Portugalia). Evenimentul are loc la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", de la ora 18.00, şi este urmat de un dialog cu Dinu Flămând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

António Lobo Antunes (născut în 1942, la Lisabona) este cel mai important scriitor în viaţă al Portugaliei, unul dintre cei mai cunoscuţi romancieri de talie mondială, cu o operă de peste 30 de romane şi schiţe, tradusă în serii aproape complete în numeroase limbi, parţial şi în limba română. 

Numele lui figurează de mai bine de un deceniu printre propunerile plauzibile la Premiul Nobel, după ce a obţinut deja numeroase mari distincţii naţionale şi internaţionale, între altele şi premiul Camoes în 2007.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

S-a născut la Benfica, acum cartier din nordul Lisabonei, provine dintr-o familie burgheză care a dat Portugaliei câteva generaţii de medici celebri, a făcut el însuşi studii de medicină şi s-a specializat în psihiatrie. Ca medic militar psihiatru a fost înrolat timp de doi ani în războiul din Angola (1971 - 1973), iar după revenirea în patrie şi-a exercitat meseria la celebrul spital Miguel Bambarda din Lisabona, până în 1985, după care s-a consacrat definitiv scrisului.

Experienţa războiului, cu traumatismele lui individuale şi naţionale, a constituit tematica primei sale trilogii romaneşti, care l-a impus repede pe plan naţional şi internaţional, prin romanele "Memorie de elefant", "La Dracul în praznic" (varianta românească: "Sărutul lui Iuda") şi "Cunoaşterea infernului". I-a urmat o tetralogie prin care Lobo Antunes a întreprins o adevărată lectură critică şi paradoxală, neconvenţională şi deseori demistificatoare a trecutului Portugaliei, fie situându-se în epoca descoperirilor geografice şi a expansiunii Portugaliei (în romanul Întoarcerea caravelelor), fie punând sub lupă trecutul recent, în memorabilul roman despre Revoluţia Garoafelor din 1974, "Fado Alexandrino".

Fundalul istoric este prezent în toate marile sale tablouri de compoziţie, inclusiv perioada dictaturii salazariste şi ezitările unei societăţi care descoperă democraţia. I se adaugă totdeauna o analiză necruţătoare a societăţii portugheze, inclusiv cu ipocriziile şi laşităţile bisericii.

Unele dintre cărţi abordează în profunzime universul psihiatric sau labirintul suferinţei umane, altele explorează universul copilăriei, cu deziluziile omului matur care observă lucid mecanismele psihice şi comportamentale ale semenilor săi. În ultimii ani, scriitorul a alternat apariţia unor ample romane cu o serie de „cronici” (deja cinci volume publicate), care sunt schiţe sau mici nuvele ce surprind universul său domestic, de multe ori cu referinţe la trecut, la copilărie, sau scene din viaţa cotidiană portugheză, observate cu tandreţe, dar şi cu severitate.

Performanţele stilistice ale lui Lobo Antunes sunt excepţionale, construcţiile sale romaneşti, extrem de complexe prin polifonia, multitudinea de voci şi de situaţii suprapuse solicită participarea activă a cititorului. În personalitatea inconfundabilă a frazei sale se amestecă tandreţea cu lirismul, umorul cu scene sarcastice, tonul colocvial, dar şi narativitatea amplă, totul dominat de o mare rigoare şi forţă de exprimare ce alcătuiesc deja subiectul unei bogate exegeze dedicate autorului: câteva cărţi şi zeci de teze de doctorat.

Numeroase universităţi de prestigiu i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa, cel mai recent fiind cel decernat de Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, în octombrie 2014. În 2003 a fost cel de-al doilea laureat al Premiului Internaţional „Ovidius”, precedându-i pe Mario Vargas Llosa şi pe Orhan Pamuk în această distincţie.

Pe 15 mai, de la ora 19.00, scriitorul portughez va fi prezent la Librăria Humanitas Cişmigiu pentru lansarea cărţii "Pe râurile ce duc...", apărută în colecţia "Raftul Denisei", la editura Humanitas Fiction. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.