Tema celei de a 8-a ediţii a Festivalului de Film UrbanEye (10-14 noiembrie) se concentrează pe Cercuri. Evenimentul propune filme despre comunităţi aparent utopice, dar care ascund secrete mai puţin plăcute, despre revitalizări exemplare ale unor zone în declin, despre lupta pentru adevăr şi salvarea trecutului, despre conflicte silenţioase, dar şi despre arhitecţi care au marcat istoria esteticii oraşelor de azi.
Spectatorii vor putea urmări filmele online, pe Eventbook.ro.
Oamenii din întreaga lumea trăiesc acum mai mult ca ori când în bule, în mici cercuri sigure, familiale, profesionale sau comunitare, pe care le decorează şi le umplu în viaţa de zi cu zi. Dar ce se întâmplă atunci când aceste bule, care se îndepărtează tot mai tare una de cealaltă, se intersectează? Apar conflictele: sărăcie versus bogăţie, progres versus conservatorism, nord versus sud. Cercurile se radicalizează. Cât timp vom putea trăi în bule paralele?
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Programul include documentare proiectate în premieră pentru România, care au făcut parte din selecţia unor festivaluri precum Cannes, Sundance, Berlinale sau IDFA Amsterdam: „The Bubble” (r. Valerie Blankenbyl, 2021) deschide în premieră porţile uneia dintre cele mai mari comunităţi de pensionari din SUA, o bulă aparent idilică şi simpatică, dar care are un preţ foarte mare pentru zona în care se dezvoltă. Iar „În garaje” (r. Natalija Yefimkina, 2020) este o incursiune fascinantă în garajele fostelor cartiere muncitoreşti de la periferia unui oraş rusesc, transformate de locuitori în săli de fitness, crescătorii de animale sau locuri de întâlnire extravagante.
Multi-premiatul documentar al regizoarei Anabel Rodríguez „A fost odată în Venezuela” (2020), urmăreşte lupta unei comunităţi pescăreşti pentru supravieţuire, atât în faţa schimbărilor climatice, dar şi în faţa unor politicieni corupţi.
Despre rezistenţă vorbesc şi documentarele „Anbessa” (r. M0 Scarpelli, 2019) şi „Aya” (r. Simon Coulibaly Gillard, 2021), care spun poveştile unor tineri hotărâţi să nu accepte tăcuţi nedreptăţile care pot duce la dispariţia locurilor în care s-au născut.
Anul acesta, secţiunea despre arhitecţi şi arhitectură pune focusul pe Aino şi Alvar Aaalto, duo-ul din spatele studioului AALTO, care a revoluţionat design-ul scandinav: „AALTO” (r. Virpi Suutari, 2020), dar şi pe personalitatea designer-ului vizionar Bruce Mau, care a împins limitele design-ului grafic la maximum: „MAU” (r. Benji & Jono Bergmann, 2021).
Programul complet, detalii despre proiecţii şi bilete vor fi anunţate pe www.UrbanEye.ro, dar şi pe paginile de Facebook sau Instagram.
Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog, co-finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul arhitecturii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.