O expoziţia care cuprinde obiecte-simbol de design polonez, precum locomotiva, fotoliul, aparatul de fotografiat sau bicicleta, va fi prezentată în cadrul Romanian Design Week, în perioada 18-27 mai, în spaţiul creativ din Bucureşti NOD Makerspace/Mater.
Vernisajul expoziţiei "Manual de design polonez" va avea loc sâmbătă, la ora 17.00, la NOD Makerspace/Mater (str. Splaiul Unirii nr. 160). Va fi urmat de concertul lui Dominik Strycharski, muzician polonez, compozitor şi performer, care creează jazz contemporan sub multele sale forme eclectice, precum şi muzică contemporană, post-hip-hop, noise sau muzică pentru spectacole de teatru. Concertul va începe la ora 18.00 şi va avea loc la Deschis Gastrobar, care se află în aceeaşi clădire.
"În România, designul polonez nu a fost prezentat niciodată într-o manieră atât de complexă. Aniversarea a 100 de ani de la recâştigarea independenţei Poloniei este o ocazie bună pentru a face asta", spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Expoziţia "Manual de design polonez” a fost proiectată de Institutul „Adam Mickiewicz” în aşa manieră încât să atragă interesul atât al adulţilor, cât şi al copiilor. Mulţumită colaborării noastre cu echipa NOD Makerspace/Mater, locuitorii Bucureştiului vor vedea expoziţia în cel mai interesant spaţiu creativ din România (str. Splaiul Unirii nr. 160), unde activează deja peste 40 de startup-uri - iată un motiv suplimentar pentru a veni cu toată familia pentru a cunoaşte locul", adaugă ea.
Institutul "Adam Mickiewicz", curatoarea Ewa Solarz şi grupul de ilustratori cu care au colaborat au acceptat această provocare şi au pregătit o expoziţie care face o călătorie prin cei 100 de ani de design polonez.
Expoziţia poloneză va fi cea mai mare expoziţie străină care va însoţi Romanian Design Week anul acesta.
Printre cele 100 de proiecte poloneze prezentate la Bucureşti, în afară de mobilier, sticlă sau porţelanuri, adică acele obiecte asociate în general cu designul, au fost incluse lucruri mai puţin evidente: jucării pentru copii, o locomotivă, un neon, un planor, un scooter, fonturi, logo-uri, şi chiar şi cea mai delicioasă trataţie poloneză: Ptasie Mleczko, precum şi inelul de cauciuc Ringo - un joc sportiv polonez. Sunt prezentate atât proiecte contemporane, cât şi proiecte care au ajuns să fie numite clasice. Obiecte unicat, aproape nişte opere de artă singulare, prototipuri care nu au intrat niciodată în producţia de masă, dar şi lucruri foarte populare care au fost folosite de polonezi în viaţa de zi cu zi în ultimii 100 de ani.
Expoziţia, prezentată anterior în Berlin şi la Budapesta, îmbină trecutul cu prezentul, arătând realizările designului polonez prin intermediul graficii contemporane poloneze.
"Manual de design polonez" înseamnă totodată 100 de lucrări realizate de designeri polonezi şi interpretate de 25 de ilustratori polonezi - artişti cu realizări foarte diferite: maeştri experimentaţi ai şcolii poloneze de ilustraţie, ilustratori din generaţia tânără şi medie premiaţi în toată lumea, precum şi tineri care abia şi-au terminat studiile. Majoritatea graficienilor invitaţi ilustrează cărţi pentru copii, lucrând în acelaşi timp cu comunicarea vizuală larg înţeleasă. Ei prezintă diferite stiluri şi tehnici, pe toţi unindu-i talentul imens.
Expoziţia nu cuprinde doar 100 de obiecte şi cele 100 de interpretări vizuale ale acestora, ci şi 100 de poveşti: despre designeri, despre nevoi, visuri, posibilităţi şi limitări. Prezentarea proiectelor în ordine cronologică demonstrează că în istoria de 100 de ani a designului polonez anumite materiale, teme şi forme se reîntorc şi iau noi înfăţişări. Expoziţia se adresează publicului larg, inclusiv tinerei generaţii.
Expoziţia poate fi văzută în perioada 18-27 mai la NOD Makerspace/Mater din Bucureşti (str. Splaiul Unirii nr. 160), între orele 11.00-20.00, iar de Noaptea Muzeelor, între orele 11.00-22.00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.