Expoziţia „Chimonoul întâlneşte ia”, care prezintă în oglindă simboluri ale culturii nipone şi ale culturii autohtone, va fi deschisă la Arcub timp de o lună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vernisată de Ziua Internaţională a Iei, expoziţia marchează şi 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România.

Ea va putea fi vizitată în perioada 24 iunie - 22 iulie, în sălile Gabroveni şi Lipscani şi este organizată sub auspiciile Ambasadei Japoniei în România, de Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte şi Arcub.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La evenimentul de lansare de joi, de la ora 17:00, vor participa ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii şi Primăriei Municipiului Bucureşti, precum şi membri ai comunităţii Domniţe cu Altiţe.

Obiectele expuse sunt chimonouri şi ii de colecţie create de Iulia Gorneanu şi Mihaela Bădin Chilian, prezentate într-un discurs vizual atemporal, creat cu ajutorul artistei japoneze Ayako Funatsu.

„Chimonoul este cunoscut ca una dintre cele mai apreciate piese vestimentare din lume. Designerii contemporani reactualizează modelele şi integrează elemente tradiţionale în ţinute confortabile, uşor de purtat, în acord cu viaţa noastră de zi cu zi. În această expoziţie puteţi admira 20 de chimonouri din a doua jumătate a secolului XX, parte a colecţiei Iuliei Gorneanu”, a transmis Ayako Funatsu, consultant al expoziţiei.

Iulia Gorneanu, curatoarea expoziţiei, a precizat: „Atât ia, cât şi chimonoul (atunci când sunt piese autentice) vorbesc despre statutul, vârsta, prestigiul în comunitate şi personalitatea femeii care le poartă. Există ii şi chimonouri de sărbătoare şi de zi cu zi, ceremoniale, de nuntă, de doliu. Rafinamentul acestor veşminte le aduce împreună în expoziţie pentru a spune o poveste despre conectarea cu valorile identitare, într-un an centenar ce uneşte două culturi îndepărtate, construite pe un strat străvechi cu valenţe comune”.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 24 iunie - 22 iulie, zilnic, între orele 14:00 şi 20:00, la Arcub. Accesul publicului este liber.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.