Expoziţia care reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneţia, ”Apariţii”, semnată de Geta Brătescu, va fi deschisă pe 11 mai, în pavilionul dedicat ţării noastre din Giardini della Biennale, şi pe 12 mai, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din oraşul italian.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 13 mai - 26 noiembrie.
Participarea Getei Brătescu la Bienala de la Veneţia, a doua de acest fel din cariera artistei, aduce împreună lucrări din toate etapele de lucru ale sale – multe dintre ele prezentate în premieră.
Expoziţia ”Apariţii” - care cuprinde colaje, fotografi, desene şi un film experimental - este concepută prin prisma unor nuclee tematice: atelierul, ca spaţiu fizic şi mental, şi subiectivitatea feminină.
Participarea României la Veneţia este un proiect realizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român şi Ministerul Afacerilor Externe.
Pentru prezenţa de anul acesta, MCIN a alocat 700.000 de lei, în timp ce Institutul Cultural Român a plătit 150.000 de lei. Bugetul total va putea fi comunicat de organizatori la finalul acestui an, deoarece, potrivit arhitectului Atilla Kim, comisarul Pavilionului României, proiectului i s-au alăturat mai mulţi parteneri şi sponsori.
Curatoarea expoziţiei României este Magda Radu, care a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, ca un catalog care cuprinde texte scrise de Geta Brătescu va fi lansa atât la Veneţia, cât şi în România, unde vor avea loc câteva evenimente conexe.
Pentru ”Apariţii”, Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană au împrumutat lucrări ale artistei, pentru a putea fi prezentate la Bienală.
”Geta Brătescu este un caz unic, un exemplu că te naşti avangardist”, a spus joi Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român.
Prezent la conferinţa de presă, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, a transmis un mesaj din partea artistei.
”Participarea lucrărilor mele la Bienala de la Veneţia este o fericită repetare”, a transmis Geta Brătescu, artista care a reprezentat România la expoziţia internaţională şi în 1960.
România participă, începând din 1938, la Bienala de Artă de la Veneţia, expoziţia centrală având loc în Pavilionul naţional din Giardini della Biennale. România a fost reprezentată, în urmă cu doi ani, de Adrian Ghenie. Astfel, ministrul Vulpescu a precizat că Şcoala de la Cluj are continuitate.
Tema Bienalei de Artă de la Veneţia 2017, la care vor participa 120 de artişti din 51 de ţări, este ”Viva Arte Viva”.
Prima ediţie a Bienalei a avut loc în 1895, iar în acest an se află la cea de-a 57-a ediţie şi sunt aşteptaţi peste 500.000 de vizitatori.
Geta Brătescu, născută pe 4 mai 1926, la Ploieşti, este o personalitate centrală a artei contemporane româneşti. Artistă cu o carieră îndelungată şi prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental şi performance. A urmat, simultan, cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi ale Academiei de Arte Frumoase, sub îndrumarea maestrului Camil Ressu, pe care a fost forţată să întrerupă studiul din cauza cenzurii comuniste. A lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumită în prezent Secolul 21. În 2016, Hamburger Kunsthalle a prezentat o amplă retrospectivă Geta Brătescu.
A primit, în 2008, titlul de Doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, acordat pentru remarcabila sa contribuţie la dezvoltarea artei românesti contemporane. Un sumar al creaţiei sale a făcut obiectul retrospectivei personale organizate la Muzeul Naţional de Artă în decembrie 1999. În luna mai 2007 artista a expus desene inedite la UNAgaleria în expoziţia cu titlul “Cinci minute”. Creaţiile sale se regăsesc în muzee prestigioase ale lumii, precum MOMA New York, Tate Londra şi Muzeul de Artă Modernă din Viena.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.