Cineastul sârb Emir Kusturica a fost ales de generalul Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, să conducă compania de teatru a Armatei Roşii, anunţă Le Figaro.
Emir Kusturica, recompensat cu două Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes („Tata în călătorie de afaceri” în 1985 şi „Underground” în 1995), tocmai a fost numit director al Teatrului Academic al Armatei Roşii de generalul Serghei Şoigu, ministrul Apărării Federaţiei Ruse şi unul dintre fidelii susţinători ai lui Vladimir Putin.
Această numire a cineastului sârb vine în momentul invaziei Ucrainei de către forţele armate ruseşti.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Această promovare are valoare simbolică în Rusia, pentru că Teatrul Academic Central a fost creat în 1929 sub dictatura lui Stalin, considerat încă şi astăzi de popor ca marele învingător al „Războiului patriotic”, un conflict dantesc care a distrus hidra nazistă. Această companie, gândită iniţial ca un teatru itinerant să distreze soldaţii, a fost numită la înfiinţarea sa teatru central al Armaei Roşii.
Serghei Şoigu şi Emir Kusturica s-au întâlnit luni. După ce a primit acordul cineastului sârb, ministrul Apărării a declarat că regizorul „este un prieten vechi” şi „că el a contribuit la păstrarea şi dezvoltarea celor mai frumoase tradiţii ale culturii ruse”.
Vladimir Putin, ca un bun jucător de şah, îi place să „captureze” piesele culturale ale adversarului, aşa cum a făcut cu Gérard Depardieu în 2013, acordându-i cetăţenia rusă. Prin urmare, această numire nu este doar un truc de război disimulat al şefului de la Kremlin, ci pare şi o recompensă, deoarece în 2014, în timpul crizei din Crimeea, Emir Kusturica a declarat: „Din păcate, Ucraina se îndreaptă acum pe aceeaşi cale ca Iugoslavia acum câţiva ani”.
Regizorul sârb a comentat numirea sa, afirmând că este de acum „gardianul valorilor clasice într-o lume în continuă schimbare”. El vrea ca în fruntea Teatrului Academic al Armatei Ruse să adapteze pentru scenă cele mai mari filme ale sale şi în special „Viaţa e un miracol” care a fost recompensat cu premiul César pentru „cel mai bun film al Uniunii Europene” în 2005.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.