Cinci morminte faraonice "în stare bună şi ridicate pentru înalţi funcţionari" au fost dezvăluite, sâmbătă, în Egipt, la Saqqara, în necropola vechii capitale egiptene Memphis, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Situl Saqqara, aflat la puţin peste cincisprezece kilometri la sud de faimoasele piramide ale platoului Giza, este clasat în Patrimoniul mondial al UNESCO şi este cunoscut pentru celebra piramidă a faraonului Djoser, prima din era faraonică. 

Acest monument, construit către anul 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerat drept unul dintre cele mai vechi sarcofage de pe glob. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cele cinci pietre funerare au fost descoperite de arheologi egipteni la nord-est de piramida regelui Merenre I, care a condus Egiptul în jurul anului 2270 î.Hr.

Potrivit Ministerului egiptean al Turismului şi Antichităţilor, mormintele adăposteau rămăşiţele unor înalţi funcţionari. 

În unul dintre ele, numit Iry, săpăturile au scos la lumină un sarcofag din calcar şi decoraţiuni colorate reprezentând scene funerare, inclusiv „mesele ofrandelor, cele şapte uleiuri şi faţada unui palat”, se arată într-un comunicat.

Alte trei morminte, de şase metri adâncime, aparţin a două femei, dintre care una era "unica responsabilă pentru frumuseţea regelui" şi a preotului Pepi Nefhany.

Şi ultimul, dedicat lui "Henu, administrator al casei regale", este adânc de şapte metri. 

În ianuarie 2021, Egiptul a dezvăluit noi "comori" arheologice în necropola Saqqara, dintre care în jur de cincizeci de sarcofage din Noul Regat de peste 3.000 de ani, susţinând că au făcut posibilă „rescrierea istoriei” acestei perioade.

Autorităţile egiptene speră să inaugureze în lunile următoare Marele Muzeu Egiptean, în apropiere de platoul Giza şi mizează pe descoperiri pentru a relansa turismul, lovit în plin de pandemia de Covid-19. Acest sector care cuprinde 2 milioane de persoane şi generează mai mult de 10% din PIB a fost afectat din 2011. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.