Reşiţa va găzdui, între 26 şi 28 iulie, în premieră, Street Delivery şi UrbanEye Film Festival, sub umbrela proiectului „Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fantasticul Funicular va fi un prilej de a aduce comunitatea reşiţeană laolaltă în jurul celei mai emblematice structuri de patrimoniu industrial a oraşului, înainte să intre în şantierul de restaurare şi conversie spre o nouă funcţiune: o nouă axă de mobilitate (pietonală şi de ciclism) care va conecta centrul oraşului şi dealurile dimprejur.

Sub formatul Street Delivery, MKBT şi partenerii vor organiza tururi ghidate, ateliere interactive pentru tineri şi copii, intervenţii ghidate de artişti din toată ţara, expoziţii şi dezbateri publice pe teme precum valorificarea patrimoniului industrial local, perspective de mobilitate, co-guvernanţă, etc.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„De mulţi ani ne dorim să aducem conversaţiile despre transformarea oraşului mai aproape de oameni, mai în stradă. Nu e întâmplător că am ales să începem Street Delivery Reşiţa, un eveniment care sperăm să devină recurent, dedicând această primă ediţie funicularului; 2024 ar putea fi ultimul său an în rugină, înainte de renovare şi conversie într-un nou spaţiu de promenadă. Ce ocazie fantastică să invităm comunitatea reşiţeană în jurul funicularului, să-i facem cunoscută istoria şi să dezbatem noua sa menire pentru oraş şi pentru locuitori!“, Marina Neagu, MKBT.

Festivalul de Film UrbanEye, proiect unic dedicat filmului, arhitecturii şi urbanismului, aduce la Reşiţa, împreună cu partenerii, o serie de proiecţii de film în aer liber în zona pietonală a Centrului Civic, tururi ghidate în zona industrială, precum şi un program bogat de evenimente dedicat copiilor şi tinerilor. Lista evenimentelor care compun programul dedicat copiilor include ateliere de arhitectură, precum şi un spectacol de educaţie urbană cu ajutorul muzicii. Tinerilor şi adolescenţilor le este dedicat un atelier de patrimoniu şi explorare urbană prin film.

„Reşiţa este un oraş în transformare. Ne dorim să contribuim şi noi la aceast proces, prin aducerea împreună a locuitorilor, precum şi prin înţelegerea etapelor transformatoare ale oraşului şi a direcţiei urmărite. Credem că activităţile culturale în spaţii publice reprezintă o bună formulă de a face aceste lucruri să se întâmple”, a declarat Monica Sebestyen, cofondatoarea Festivalul de Film UrbanEye.

Proiectul „Fantasticul Funicular - Ultimul an în straie vechi” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional si Primăria Reşiţa. Printre partenerii evenimentului se numără: Fundaţia Comunitară Banatul Montan, Muzeul Cineastului Amator, D Proiect, We Wilder, Bike Attack, Asociaţia Encore, Dash Film SRL, De-a Arhitectura.

Programul urmează să fie publicat în data de 20 iulie. 

Evenimentul se află sub egida Reşiţa 250LAB şi este organizat de MKBT împreună cu Asociaţia Arta în Dialog.

Reşiţa 250 LAB este un laborator de inovare urbană iniţiat de MKBT, care acţionează drept catalizator al unui ecosistem de testare şi implementare de acţiuni de regenerare urbană, în Reşiţa. De peste 10 ani, MKBT lucrează sistematic, în reţea şi pe termen lung pentru prezervarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului industrial reşiţean. Mai multe detalii pe www.mkbt.ro   

Festivalul de Film UrbanEye reuneşte activităţi complementare care promovează abordarea temelor despre oraş şi viaţa urbană prin intermediul filmului. Scopul este de a conştientiza şi dezbate subiecte de actualitate legate de mediul construit care, în mod direct sau indirect, ne influenţează viaţa de zi cu zi. În acelaşi timp, proiectul reuşeşte să aducă împreună perspective profesionale şi subiecte diferite, pentru a privi din diverse unghiuri complexitatea oraşelor. Festivalul a avut prima ediţie la Bucureşti, în anul 2014. În 2022, a fost iniţiată ediţia UrbanEye Cluj-Napoca, proiect care continuă neîntrerupt, la fel ca şi ediţia din capitală. UrbanEye înseamnă, de asemenea, şi serile de filme, organizate în ţară, de-a lungul anului.

Street Delivery este un eveniment-manifest care militează pentru interacţiunea umană faţă în faţă, nu bară la bară, pentru oraşe sustenabile, incluzive, „bogate” în spaţii publice şi infrastucturi verzi, spre bucuria oamenilor. Street Delivery există de 17 ani cu recurenţă în Bucureşti, gradual alăturându-se reţelei şi alte oraşe din ţară. Street Delivery este un eveniment iniţiat, în Bucureşti, de Fundaţia Cărtureşti, şi replicat în ţară de ONGuri şi grupuri de iniţiativă locale.  Mai multe detalii pe www.street.delivery.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.