„Dual, un performance despre prietenie”, un spectacol aflat la intersecţia dintre teatru-dans, teatru non-verbal şi teatru de obiect, va avea premiera în zilele de 29, 30 şi 31 iulie, de la ora 19.00, la Teatrelli.
creart/Teatrelli propune publicului o nouă întâlnire cu un spectacol dezvoltat în zona de experiment. Producţia work in progress „Dual, un performance despre prietenie”, cu un concept semnat de Leta Popescu, Bogdan Spătaru şi Florin Fieroiu, a intrat în etapa finală de lucru.
Un spectacol aflat la intersecţia dintre teatru-dans, teatru non-verbal şi teatru de obiect, producţia work in progress creart/Teatrelli - „Dual, un performance despre prietenie” - spune povestea a trei prieteni foarte buni care se întâlnesc să gătească împreună un desert. Ceea ce este, aparent, senin şi natural, începe să pulseze pe dedesubt. Artiştii traduc prin interacţiunea cu obiectele unei bucătării stările opuse prieteniei. Ce se întâmplă când dispare încrederea? Apare îndoiala. Ce se întâmplă când dispare siguranţa? Apare frica.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Dual, un performance despre prietenie” reuneşte trei actori extrem de apreciaţi ai tinerei generaţii: George Albert Costea, Mihaela Velicu şi Vlad Udrescu (nominalizat anul acesta la premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar). Conceptul semnat de regizoarea Leta Popescu, una dintre cele mai originale, avangardiste şi relevante voci ale teatrului contemporan românesc, scenograful Bogdan Spătaru şi celebrul coregraf Florin Fieroiu, care s-a alăturat echipei artistice în această etapă finală, propune o privire asupra prieteniei dincolo de clişeu, dar şi un adevărat laborator artistic, o formă de căutare a noi mijloace de expresie în zona artelor spectacolului. Puncte de pornire şi inspiraţie în conceperea performance-ului work in progress au fost Erwin Wurm şi Csilla Klenyánszki, artişti conceptuali - dar cu umor - care analizează cotidianul prin sculpturi umane de un echilibru fragil.
Producţia work in progress este prezentată publicului în etapa finală de montare şi intră în repertoriul permanent al Teatrelli din toamnă. Prima etapă de lucru şi reprezentaţiile aferente au avut loc la finalul lunii noiembrie 2021.
Biletele sunt disponibile pe www.eventbook.ro, la acest link.
„La finalul etapei 1 din proiectul work in progress l-am invitat pe coregraful Florin Fieroiu în public. Nu ştiu ce l-a atras atât de tare, dar când s-a încheiat reprezentaţia, ne-a vorbit implicat despre ce făcusem. Experimentul nostru fusese creat pe intuiţii, căutări, ezitări, dar şi cu aplombul călcatului pe teren necunoscut – niciunul din noi nu are studii coregrafice. Şi Florin ne-a ţinut în sala de la Teatrelli şi ne-a zis câte-n lună şi-n stele despre fraze de mişcare, despre a performa versus a reprezenta, despre raportarea la obiect, distorsiuni ale mişcărilor, revenire la mişcarea iniţială, ce să mai, un adevărat <lecture> la care eu una am stat cu gura căscată, spunându-mi: <avem nevoie de Florin la etapa a II-a>. Suntem în etapa a IIa, cu Florin Fieroiu în echipă, iar dacă ceva nu e bine, nu mai e vina mea. Glumesc. Vă aşteptăm!”, a declarat pentru presă Leta Popescu.
„Seria de producţii work in progress a ajuns un element definitoriu în programul Teatrelli, fiindcă susţine activ dezvoltarea spaţiului într-un laborator de cercetare artistică în zona artelor spectacolului, atât prin faptul că oferă artiştilor posibilitatea unor căutări necesare, intense, condensate într-o perioadă scurtă de timp (aproximativ 10 zile de lucru efectiv pentru fiecare etapă), cât şi prin faptul că reuşeşte să creeze contextul unei distanţări obiective de la o etapa de montare la alta. De asemenea, am convingerea că este o perspectivă extrem de interesantă şi pentru public. De cele mai multe ori, auzim reacţii de genul: <dar ce mai vreţi să faceţi, fiindcă spectacolul e deja gata> şi sunt exact acele detalii, de fineţe, care devin cu adevărat vizibile pentru public în următoarele etape de montare, având în vedere că spectatorului i se facilitează accesul în această anatomie profundă a devenirii unui producţii de teatru / a unui performance”, explică Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.