Documentarul românesc „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, nominalizat la Oscar şi recent recompensat cu LUX Prize, se numără între câştigătorii Peabody Awards anunţaţi miercuri seară.
Pe lista câştigătorilor s-au regăsit şi serialul „I May Destroy You” (HBO) şi documentarul „Crip Camp” (Netflix).
Primii laureaţi au fost anunţaţi luni, iar miercuri seară, alţi şapte. Restul câştigătorilor vor fi dezvăluiţi joi seară, pe site-ul peabodyawards.com.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La categoria Entertainment, au fost premiate: „I May Destroy You” (HBO) şi „La Llorona” (Shudder). La categoria Documentar: „Collective/ colectiv” (HBO Europe), „Immigration Nation” (Netflix) şi „Crip Camp” (Netflix). La categoria Ştiri: „PBS NewsHour: Coverage of the COVID-19 Pandemic” (PBS), şi pentru Serviciu public, „Facing Race” (KING-TV).
În luna mai au fost anunţaţi 60 de nominalizaţi, aceştia reprezentând „cele mai captivante şi motivante poveşti lansate în media în 2020”.
Premiile Peabody recompensează programe de televiziune, de radio şi alte produse media. Anual, sunt acordate 30 de trofee.
Finaliştii au fost selectaţi anul acesta din peste 1.300 de înscrieri. Nominalizaţii şi câştigătorii sunt aleşi unanim de Comitetul de juraţi.
Premiile Peabody sunt administrate de Grady College of Journalism and Mass Communication de la University of Georgia.
Pe 9 iunie, Nanau a primit premiului publicului LUX 2021, acordat de Parlamentul European şi European Film Academy (EFA), în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas.
„colectiv”, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv, a devenit anul acesta primul film românesc care a fost nominalizat la premiile Oscar. A concurat în două categorii, „cel mai bun lungmetraj internaţional” şi „cel mai bun lungmetraj documentar”, însă nu a obţinut niciun trofeu.
Produs de Alexander Nanau şi Bianca Oana, „colectiv” (România - Luxemburg) a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.
Este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.
Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...