Documentarele "Planeta Petrila", "Ultimul căldărar", Ţara moartă", "Camera obscura" şi "Varză, cartofi şi alţi demoni" vor rula în programul Nopţii Albe a Filmului Românesc, care are loc pe 22 septembrie în opt spaţii din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o singură noapte vor fi proiectate aproape 40 de filme de ficţiune şi documentare, de lung şi scurtmetraj. Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru şi Grădina cu Filme.

"Planeta Petrila"

Documentarul "Planeta Petrila", regizat de Andrei Dăscălescu, vorbeşte despre o lume care dispare (oraşul minier din Valea Jiului), un artist (Ion Barbu) care se încăpăţânează să lupte cu autorităţile şi un miner (Cătălin Cenuşă) care încearcă să ţină viu oraşul. Povestea plină de emoţie a avut premiera la Amsterdam şi a câştigat anul acesta Premiului Publicului Cinepub la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Fotograful Cosmin Bumbuţ a debutat în regie, alături de jurnalista Elena Stancu, cu "Ultimul căldărar", povestea unei familii de romi forţată să emigreze atunci când nu se mai poate întreţine din propriul meşteşug. Documentarul a avut premiera la Docuart Fest unde a luat premiul pentru cea mai bună imagine, deşi este o producţie filmată low budget - un aparat de fotografiat şi două obiective. 

"Camera obscura"

"Camera obscura" scoate la iveală filme realizate în cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevărate capodopere de subversivitate: "Cel mai important cineclub al acelor ani era Cineclubul CFR Timişoara, care funcţiona pe lângă Regionala de căi ferate. Filmele făcute aici nu erau de regulă situate ‘pe linia’ ideologică  atât de necesară  supravieţuirii  într-o zonă culturală. Erau mici bijuterii cinematografice  provocatoare şi insolente la adresa bunului simţ comun, creative în cel mai înalt grad, şi cumva dătătoare de speranţă. Speranţa că într-o zi libertatea, cuvânt atât de abstract în acele vremuri, va putea fi cândva posibilă.”, spune regizorul Gheorghe Preda.

"Varză, cartofi şi alţi demoni"

Satul românesc şi metehnele lui sunt puse sub lupă, în stilul narativ autohton "haz de necaz”, în documentarul "Varză, cartofi şi alţi demoni", în regia lui Şerban Georgescu. Filmul relatează din interior strădania satului de a ieşi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câştigă: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză. Profit? Zero. Regizorul a documentat personal subiectul timp de un an în care a lucrat pământul cot la cot cu sătenii. Întreaga lui experienţă, precum şi potenţialele soluţii identificate chiar în cadrul comunităţii sunt relatate în 60 de minute de satiră autentică.

"Ţara moartă"

Documentarul "Ţara moartă" prezintă perioada dintre 1937 şi anii imediat următori lui august 1944, prin fotografii din colecţia Costică Acsinte, în ceea ce regizorul Radu Jude numeşte "fragmente de vieţi paralele”. Filmul, care arată o Românie contrastantă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a primit numeroase aprecieri în presă internaţională şi a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno.

Din programul ediţiei de anul acesta a Nopţii Albe a Filmului Românesc mai fac parte şi peliculele "Fixeur" (regia Adrian Sitaru) - nominalizarea României la Oscar, "Ana, Mon Amour", de Călin Peter Netzer, "Inimi cicatrizate", de Radu Jude, "Vara s-a sfârşit" al lui Radu Potcoavă, şi "Ultima zi", de Gabriel Achim. Tot pe 22 septembrie, în Cluj, Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce 3 proiecţii speciale la Cinema Victoria.

Programul complet va fi anunţat în curând. Intrarea este liberă la toate proiecţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.