Discutarea cazului „Antipa” – „Elie Wiesel”, care ar fi trebuit să aibă loc pe 2 iulie în Comisia pentru Cultură din Cameră, a fost din nou amânată, de data aceasta după vacanţa parlamentară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Audierea din Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă în cazul Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – Institutul „Elie Wiesel” a controversei create de posibila alocare a unui spaţiu pentru Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România a fost amânată, iniţial, pentru săptămâna aceasta.

Deşi la întâlnirea din 2 iulie au fost prezenţi Luis Ovidiu Popa, directorul general al Muzeului „Antipa”, şi Alexandru Florian, directorul general al Institutului „Elie Wiesel”, care coordonează proiectul MNIEH, absenţa ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, i-a făcut pe deputaţi să prefere amânarea discuţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Contactat telefonic luni, preşedintele Comisiei, Gigel Ştirbu, a declarat pentru News.ro: „Dacă nu este plen, trebuie să se întrunească special Biroul Permanent să ne facă solicitare. Aşa că, până în ultima săptămână din august, nu vor mai fi audieri”.

Controversa a izbucnit în urmă cu două săptămâni, când în spaţiul public au apărut informaţii privind posibila înstrăinare a unei suprafeţe de 5.300 de metri pătraţi din parcul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ (MNINGA) în vederea realizării unei alte construcţii, respectiv a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România.

Conducerea muzeului se opune acestei idei şi speră ca Ministerul Culturii să îi ţină partea, mai ales că îşi doreşte ca acel teren să îl folosească pentru o extindere subterană. Reprezentanţii „Elie Wiesel”, pe de altă parte, îşi doresc un muzeu în centrul Capitalei.

Academia Română a transmis luni, într-un comunicat, că soluţia propusă de a solicita, oficial, Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ să cedeze o suprafaţă de 5.300 mp din proprietatea pe care o deţine în Şoseaua Kiseleff nr. 1 în scopul construirii Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului este complet inadecvată şi păguboasă, aducând mari prejudicii unuia dintre cele mai vechi şi apreciate muzee din România.

Alte 50 de personalităţi din lumea academică şi-au arătat sprijinul faţă de „Antipa” şi solicită statului să nu permită înstrăinarea terenului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.