Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la Bucureşti alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susţine două concerte în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii. Cele două evenimente fac parte din seria „Mari orchestre ale lumii” şi vor avea loc miercuri, de la ora 20:00 şi joi, de la ora 19:30, la Sala Mare a Palatului.
Cu programe ce includ opere de Wagner, Schumann, R. Strauss şi Mahler, concertele promit două seri încărcate de emoţie. Pe 13 septembrie pe scenă va urca şi cunoscutul pianist Yefim Bronfman, alături de care Vladimir Jurowski are la activ numeroase concerte. Preludiul operei Tristan şi Isolda de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră op. 54 de Robert Schumann şi Simfonia nr. 4 în sol major de Gustav Mahler, alături de soprana Louise Alder, vor fi interpretate de Orchestra Operei de Stat Bavareze.
Cel de-al doilea concert o are invitată pe violonista Vilde Frang, iar în program vor fi prezentate lucrările White Interment de Victoria Poleva, Concertul pentru vioară şi orchestră de Alban Berg şi Simfonia Alpilor op. 64 de Richard Strauss.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În prezent director muzical al Operei de Stat Bavareze, Vladimir Jurowski este un artist ale cărui legături cu Festivalul Internaţional George Enescu şi cu muzica marelui compozitor merg înapoi în timp: începând cu 2005, când a venit pentru prima dată la Festivalul Enescu alături de Orchestra Filarmonicii din Londra, Vladimir Jurowski s-a implicat activ în valorificarea şi susţinerea moştenirii muzicale a celui mai mare compozitor român, George Enescu. După ce a dirijat Simfonia a treia a lui George Enescu cu Orchestra Filarmonică din Londra pe scena Festivalului Enescu în 2013, Vladimir Jurowski a interpretat simfonia lui Enescu la Royal Festival Hall din Londra, iar opera Oedipe a fost prezentată în deschiderea Festivalului Enescu, ediţia 2017. În perioada 2017 -2021 a fost director artistic al Festivalului Internaţional George Enescu, fiind un promotor entuziast al muzicii enesciene în spaţiul internaţional.
Limbajul lui Enescu este într-atât de complex încât presupune un public special, un public iniţiat, capabil să desluşească acest limbaj. Muzica lui Enescu nu este deloc simplă - desigur există şi lucrări mai populare, cum sunt Rapsodiile Române, care se cântă pretutindeni în lume. Sunt şi ele lucrări frumoase, dar adevărata muzică a lui Enescu, muzica pentru care vibra - şi mă gândesc la capodopere precum Oedipe sau Simfoniile a II-a şi a III-a, Vox Maris şi altele - este extrem de complexă, deloc uşor de interpretat şi nici de înţeles. Aceste lucrări trebuie ascultate de mai multe ori şi abia atunci, încet, încet devin accesibile publicului. De aceea este nevoie ca aceste compoziţii să fie prezentate mai des, spunea Vladimir Jurowski despre muzica lui George Enescu.
Vladimir Jurowski s-a născut la Moscova, unde a studiat Conservatorul, continuând apoi studiile la Berlin şi Dresda. Debutul său internaţional a avut loc în 1995, la Festivalul Wexford, unde a dirijat opera Noapte de mai de Rimski-Korsakov. În acelaşi an a ajuns şi pe scena celebrei Royal Opera House din Londra, unde a dirijat Nabucco de Verdi. De atunci, au urmat numeroase apariţii pe cele mai mari scene ale lumii precum New York Metropolitan Opera, La Scala din Milano, Opera din Paris, Teatrul Bolşoi din Moscova sau Opera de Stat din Dresda. A fost dirijorul principal al Orchestrei Operei Comice din Berlin (1997 - 2001), director muzical al Festivalului Glyndebourne din Marea Britanie (2001 - 2012), director artistic al Festivalului Internaţional George Enescu (2017 - 2021), director artistic al Orchestrei Academice de Stat a Federaţiei Ruse "Evgeny Svetlanov" (2011–2021) şi dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Londra (2007 - 2021), unde deţine şi azi titlul de dirijor emerit. În prezent, este dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, director muzical al Operei de Stat Bavareze şi artist principal al Orchestra of the Age of Enlightenment din Londra.
Festivalul Internaţional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internaţional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediţie a festivalului are loc între 27 august şi 24 septembrie, iar tema acestei ediţii este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 ţări, lucrări de operă în primă audiţie şi concerte educative pentru copii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.