Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României a declarat, duminică într-o conferinţă de presă, că asigurarea generală pentru toată expoziţia de la Muzeul din Drents se ridică la peste 30 de milioane de euro. Ernest Oberländer-Târnoveanu a precizat că nu poate „dezvălui la ce nivel se ridică asigurarea pentru piesele furate, respectiv Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Asigurarea generală pe care v-o pot dezvălui se cifrează la peste 30 de milioane de euro pentru toată expoziţia. Asigurarea pentru pisele furate nu o pot dezvălui, pentru că acest lucru este confidenţial şi doar organele de anchetă au acces la asemenea date”, a declarat Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, într-o conferinţă de presă.

Valoarea totală la care au fost asigurate Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur se ridică la aproximativ 6 milioane de euro.

Întrebat, în legătură cu furtul celor patru piese de tezaur dacic din Muzeul Drents, dacă se va face şi o anchetă internă, în condiţiile în care există suspiciuni că s-ar fi acţionat „la pont”, directorul MNIR a răspuns: „Dacă există suspiciuni, se va face anchetă şi evident rezultatele vor fi făcute publice. De asta se ocupă instituţii specializate”.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a mai spus că acesta este primul jaf în care s-au folosit explozibili la un muzeu european.

Întrebat dacă înainte de a fi trimise piesele la muzeul din Assen a fost verificat sistemul de securitate, directorul Muzeul Naţional de istorie a României a spus că sistemul de securitate a fost verficat la două paliere.

„Pe de o parte, de către asiguratorul care a plătit asigurarea şi care a cerut şi de asemenea colegi de-ai noştri care au verificat la faţa locului sitemul. Datele de securitate sunt parte a contractului de împrumut. Noi am solicitat un document internaţional care se cheamă Facilities Report şi care conţine toate datele tehnice ale clădirii, accese, dotări în ceea ce priveşte funcţionarea şi sistemul de securitate. La datele pe care ni le-au trimis colegii olandezi, asiguratorul a mai solicitat, având în vedere valaorea excepţională a pieselor, întărirea sistemului de securitate prin adăugarea unor elemente care să blocheze accesul  la ferestre, la ieşirea de urgenţă şi alte sptaţii care să nu fie direct în contact cu expoziţia”, a explicat directorul MNIR.

El a adăugat că asiguratorul este o mare companie olandeză şi a dat asigurări că asiguratorul a făcut „toate cercetările ca să fie convins că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe toată perioada expunerii”.

„Ceea ce s-a întâmplat este ieşit din comun. Este primul atentat cu exploziv, primul jaf în care s-a folosit exploziv în cazul unui muzeu european. Deci s-a intrat în clădire din afară, folosind exploziv”, a mai spus directorul MNIR.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a explicat că pentru expoziţia ”Dacia. un regat al Aurului şi Argintului”, a fost ales Muzeul Drents, din Assen, pentru că este un muzeu extrem de modern şi dinamic, cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securităţii pieselor, situat într-o provincie extrem de bogată şi industrializată a Olandei.

De asemenea, directorul a spus că muzeul Drents s-a remarcat prin mari expoziţii internaţionale pe care le-a organizat, iar politica muzeului include prezentarea culturii şi civilizaţiilor mai puţin cunoscute ale lumii, cum este cea dacică.

Ernest Oberländer a mai spus că a fost informat că în afara celor patru piese dacice furate (Coiful de Aur de la Coţifeneşti şi trei brăţări dacice din aur), celelalte piese nu au suferit niciun fel de daune, vitrinele lor fiind intacte. potrivit directorului, în cursul dimineţii de duminică, o delegaţie de specialişti s-a deplasat în Olanda, pentru a verifica starea de conservare a pieselor şi pentru a face toate demersurile în scopul aducerii pieselor în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.