„Privitor ca la teatru: despre arta de a descoperi scena şi lumea” se intitulează ediţia de vară a seriei de dezbateri creart/Teatrelli Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, avându-i ca invitaţi speciali pe E.S. David Saranga (Ambasadorul Israelului la Bucureşti), Gilda Lazăr (organizatoarea Întâlnirilor JTI), Andreea Sandu (fondatoarea şi curatoarea Galeriei Galateca), pe Tudor Giurgiu (regizor de film şi preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF). Dialogul are loc la Teatrelli, pe 6 iulie, de la ora 19.00, iar intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.
Ce înseamnă a fi spectator? Există o artă de a privi ca la teatru? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le lansează Octavian Saiu în cadrul ediţiei de vară a Anotimpurilor dialogului despre teatru, odată cu acest mesaj simbolic:
„Sunteţi invitaţi la o ediţie care vă este dedicată - dumneavoastră, fiecăreia şi fiecăruia dintre spectatorii teatrului, umbrele discrete rămase peste fotoliile elegante sau în scaunele simple din nenumărate spaţii ale miracolului. Ce amintiri se păstrează în noi după atâtea spectacole văzute? Ce urme lasă ele în gândurile şi sufletele noastre? De ce ne place aşa de mult să fim privitori la teatru şi ca la teatru? Asemenea subiecte vor fi discutate alături de patru invitaţi speciali, spectatori de elită ai acestor timpuri: E.S. David Saranga (Ambasadorul Israelului la Bucureşti), Gilda Lazăr (Organizatoarea Întâlnirilor JTI), Andreea Sandu (Fondatoarea şi curatoarea Galeriei de artă contemporană şi design GALATECA) şi Tudor Giurgiu (Regizor de film şi preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF). Împreună, vom sărbători Ziua Mondială a Spectatorului - fără anunţuri pompoase şi mesaje oficiale, dar cu încrederea că o merităm pe deplin. Fiecare. Împreuna@.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În contextul acestei ediţii a Anotimpurilor dialogului despre teatru va avea loc şi lansarea a două volume semnate de Octavian Saiu: „Arta de a fi spectator” (Colectia Yorick - Editura Nemira, Bucureşti) şi „Phèdre. D'Euripide à Racine, de Sénèque à Sarah Kane” (Lansman Editeur, Bruxelles).
Evenimentul se desfăşoară la Teatrelli (Piaţa Alexandru Lahovari, Nr.7), pe 6 iulie, de la ora 19.00, iar intrarea pentru public este liberă şi se face pe baza de rezervare pe Eventbook.ro. Rezervările îşi pierd valabilitatea cu 30 de minute înainte de începerea evenimentului.
Octavian Saiu, gazda seriei speciale de întâlniri de la Teatrelli, intitualtă Anotimpurile dialogului despre teatru, este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław - Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 13 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, preşedintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „însemn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creaţiei teatrale româneşti”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.