Delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Frémaux, a declarat luni că este dispus să permită demonstranţilor pentru mediu să păşească pe covorul roşu, în timp evenimentul debutează pe fondul unor explozii de activism de pe ambele maluri ale Atlanticului, notează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Frémaux a mai spus că artiştii sunt invitaţi să discute problemele apărute în urma grevei scenariştilor de la Hollywood - şi că a avut un "dialog pozitiv" cu sindicatul francez CGT, care a ameninţat că va tăia curentul la eveniment în timpul protestelor privind reforma pensiilor. 

Ca şi în anii trecuţi, oraşul Cannes a interzis demonstraţiile în apropierea centrului festivalului, în încercarea de a menţine atenţia asupra filmelor, care includ anul acesta "La Chimera" de Alice Rohrwacher şi "Fallen Leaves" de Aki Kaurismaki.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dar confluenţa a cel puţin trei mişcări majore de protest a pus o presiune neobişnuită asupra organizatorilor.

"Suntem în curs de a discuta cu Cyril Dion, regizor francez şi activist de mediu, pentru că lunea viitoare se organizează un mare eveniment", a declarat Frémaux într-o conferinţă de presă. "Nu este imposibil să-i întâmpinăm pe trepte pentru a se exprima", a adăugat el.

Este prea devreme pentru a spune ce efect va avea greva scenariştilor asupra festivalului, a spus el, dar dreptul la grevă trebuie respectat.

"Vom vedea dacă actorii şi scriitorii care vor sta la această masă pentru filmele lor vor dori să vorbească despre această problemă - bineînţeles că vor fi bineveniţi să facă acest lucru", a spus el.

Discuţiile cu sindicatul CGT - un membru fondator al festivalului - au fost pozitive şi până acum nu au fost anunţate planuri concrete de întrerupere a curentului, a spus el.

Sindicatul a anunţat planuri de a protesta în afara zonelor restricţionate.

Festivalul "este un loc care este protejat pentru două săptămâni, dar este în acelaşi timp şi o ţintă pentru ca anumite persoane să facă revendicări, deoarece le proiectează mai puternic", a spus Frémaux.

Writers Guild of America a intrat în grevă pe 2 mai, după ce nu a reuşit să ajungă la un nou acord pentru salarii mai mari cu studiourile de la Hollywood precum Netflix şi Walt Disney.

Franţa a fost tulburată de proteste în masă faţă de decizia guvernului de a creşte vârsta de pensionare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.