Curtea Supremă din India este gata să închidă şi chiar "să demoleze" Taj Mahal dacă guvernul din Uttar Predesh nu acţionează împotriva degradării sale. Construcţia din marmură albă îşi schimbă culoarea din cauza poluării. Statul este rugat să-l restaureze cât mai repede, informează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Palatul dragostei este ameninţat cu închiderea. Curtea Supremă din India a cerut Guvernului la începutul lunii iulie să renoveze monumentul din marmură albă. 

Clădirea a început să se îngălbenească şi să capete o culoare maron din cauza poluării atmosferice şi a excrementelor de insecte. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Fie închidem, fie demolăm Taj Mahal, fie îl restauraţi", au pus în vedere doi judecători.

Taj Mahal a fost construit în secolul al XVII-lea de împăratul Shah Jahan care îşi dorea un mausoleau pentru soţia sa, Mumtaz Mahal.

Situl, de referinţă pentru patrimoniul mondial al UNESCO, se află în Agra, un oraş la 270 de kilometri sud-est de New Delhi. 

În luna mai, Curtea Supremă a cerut ministrului Mediului, Mahesh Sharma, o expertiză despre starea monumentului. Judecătorii au explicat pentru Indian Express că statul indian Uttar Pradesh, care administrează monumentul, nu a acţionat în acest sens. "Asta nu deranjează Guvernul. Nu s-a ajuns încă la niciun plan de acţiune", se plâng ei. De cealaltă parte, Executivul afirmă că a închis mai multe uzine din apropiere de Taj Mahal şi că a dispus Archeological Survey of India (ASI), care are ca obiect protejarea monumentelor naţionale, să găsească o soluţie pentru conservarea edificiului. În lipsa unei acţiuni complete din partea autorităţilor până pe 31 iulie, Curtea Supremă va lua o decizie.  

Degradarea Taj Mahal a început în urmă cu 40 de ani. Mai multe rapoarte au fost publicate pentru a alerta Guvernul, însă în zadar. Curtea Supremă a pronunţat în 1966 o hotărâre cu 22 de măsuri de aplicat pentru a salva monumentul, între care mutarea uzinelor poluante şi construirea unui drum pentru a devia traficul din centrul oraşului Agra. Niciuna dintre măsuri nu a fost aplicată. Renovări se fac de patru ani şi nu sunt în curs de finalizare. Arheologii sunt îngrijoraţi de faptul că greutatea schelelor să nu afecteze şi mai mult structura clădirii.  

Fundaţiile vor fi slăbite din cauza scăderii râului Yamuna care îl înconjoară. Pete verzi au apărut acum doi ani pe zidurile monumentului. Avocatul şi ecologistul Mahesh Chandra Mehta a sesizat Curtea Supremă pe 1 mai în faţa autorităţilor care nu sunt interesate de problemă. "Este neglijeţă pur şi simplu", afirmă el. Aceste murdării sunt, după părerea sa, urme de excremente ale unei insecte care trăieşte şi se reproduce în Yamuna. 

Poluarea nu ar fi singurul pericol pentru supravieţuirea Taj Mahal. Numărul în creştere al vizitatorilor pune în pericol fundaţia monumentului. Cupola va fi descentrată din cauza greutăţii milioanelor de turişti. În luna ianuarie, Guvernul indian a decis să limiteze numărul de vizitatori la 40.000 pe zi, însă numai pentru vizitatorii indieni. În ultimele luni, Taj Mahal a primit în zilele de weekend aproape 70.000 de persoane. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.