Sala „Constantin Brâncuşi” a fost redeschisă, miercuri, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti, vizitatorii putând vedea aici „Cuminţenia Pământului” începând de joi, alături de alte 13 lucrări, toate aflate în patrimoniul muzeului. „Nud”, desen în tuş de Brâncuşi, este pentru prima dată expus şi va rămâne aici pentru trei luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Exista o variantă de amenajare a sălii cu «Cuminţenia Pământului» sau fără. Au fost discuţii dacă această sală să se integreze în designul sălilor existente sau să se constituie un fel de exemplu pentru ceea ce ne dorim în viitor. Nu ştim dacă am reuşit. Este o încercare deosebită. Soclurile sunt mai stabile, sistemul de iluminat este modern, sistemul de siguranţă sau de asigurare a microclimatului, care erau de prin anii '60, au fost schimbate”, a declarat Liviu Constantinescu, directorul general MNAR.

Expoziţia „Constantin Brâncuşi” este permanentă, aşa cum a fost întotdeauna, şi se află în Galeria de Artă Românească Modernă a MNAR, într-o sală de 150 de metri pătraţi. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Legat de cea mai importantă piesă expusă în sală, „Cuminţenia Pământului”, managerul a spus: „Suntem bucuroşi că reuşim să expunem această lucrare în legalitate în muzeul nostru, mai ales că este expusă în baza unui act de comodat, confidenţial, şi va fi expusă până la expirarea acestuia. Până atunci, sperăm ca acest act de comodat să fie prelungit şi deja i-am solicitat domnului ministru Romaşcanu. Mi se pare important ca Ministerul să se angajeze aici şi cel puţin fondurile de asigurare pentru lucrare, pentru că suntem obligaţi să o asigurăm, să fie incluse în bugetul nostru pe anul viitor ”.

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc miercuri, Octavian Boicescu, director adjunct ştiinţific, a semnalat prezenţa in Sala "Brâncuşi" a unui desen semnat de artistul român din fondul MNAR. „Un nud feminin extrem de interesant. O piesă rară - nu prea ne bucurăm în patrimoniul nostru de desene Brâncuşi - care va fi expus doar 3 luni din motive de conservare, pentru că lucrările pe suport papetar au un regim aparte. El va fi retras, după care va fi expus din nou anul viitor pentru alte 3 luni”.

Parcursul expoziţiei nu este realizat în mod cronologic, potrivit curatorului. „Expoziţia este formată din lucrări cu precădere din perioada de formare a artistului şi de tranziţia acestuia către sinteza care ne este mai cunoscută tuturor”, a afirmat Monica Enache, şef birou Galeria de Artă Românească Modernă.

Ceea ce s-a schimbat semnificativ pentru această sală au fost textele explicative pentru piesele importante din creaţia lui Brâncuşi, „ceea ce galeria de artă românească modernă nu are încă”, după cum a spus Monica Enache.

Dorinţa muzeografilor este ca pentru „Cuminţenia Pământului” să se găsească resurse astfel încât aceasta să se întoarcă în patrimoniul statului.

În Sala "Brâncuşi" au fost expuse, alături de „Cuminţenia Pământului”: „Somnul”, „Danaida”, „Macheta pilonului Porţii Sărutului”, „Scaun”, „Cap de copil”, „Supliciul”, „Prometeu”, „Nud” (tuş), „Inginerul Ion Georgescu-Gorjan”, „Schiţă pentru portretul generalului Carol Davila”, „Bustul pictorului Dărăscu”, „Rugăciunea” şi „Bustul lui Pere Stănescu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.