Conacul Casotta, construit în jurul anului 1872 şi finalizat în 1888 în maniera conacelor rurale franţuzeşti de secol XIX care foloseau motive şi teme arhitecturale inspirate din castelele de pe Valea Loirei, nu şi-a găsit cumpărător la 275.000 de euro, preţ din 2019 stabilit de Romania Sotheby's International Realty.
Bogat decorată, clădirea are în centru un turn înalt, cu acoperiş ascuţit, care oferă o vedere panoramică a satului şi a Câmpiei Bărăganului. Acoperişul are elemente de inspiraţie barocă, iar balustradele balcoanelor şi ale casei scărilor sunt din fier forjat. Stâlpii din lemn sculptat, cu modele ţărăneşti, sprijină culoarul acoperit care leagă conacul de clădirea servitorilor.
Conacul este construit pe patru niveluri, astfel: un subsol mare, din piatră şi bolţi din cărămidă, perfect pentru o cramă, cu acces atât din interior cât şi din exterior; parterul şi primul etaj, cu paisprezece camere de primire şi de locuit, precum şi terase; camera din turn, cu un cochet balcon şi o mansardă spaţioasă open-space, care poate fi transformată în spaţiu locuibil. În casa servitorilor găsim de asemenea încă 8 camere, potrivit Romania Sotheby's.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La mijlocul secolului al XIX-lea, serdarul de origine aromână Athanasie Casotta a fost atestat prima dată ca proprietar, iar fiii acestuia, Alexandru şi Procopie, sunt menţionaţi ca moştenitori în jurul anilor 1870.
Procopie Casotta, filantrop, a donat în 1910 moşia sa către Eforia Spitalelor Civile, cu obligaţia ca din uzufructul ei să se construiască un spital şi o şcoală.
În perioada interbelică, moşia s-a aflat în proprietatea Ministerului Instrucţiunii şi Cultelor, iar clădirea conacului este folosită drept internat pentru elevii Şcolii Inferioare de Meserii „Procopie Casotta”.
Donarea moşiei către o instituţie a statului a salvat de la naţionalizare domeniul, păstrându-i funcţiunea chiar şi după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2006, moşia a trecut în proprietate privată şi, în prezent, conacul se află într-un proces de restaurare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.