Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), întrunit în şedinţă publică marţi, a sancţionat posturile România TV şi B1 TV cu amenzi în valoare de 15.000 de lei, respectiv 10.000 de lei pentru emisiuni referitoare la cazul fetiţei din Baia de Aramă adoptată de o familie de români stabilită în Statele Unite ale Americii. Realitatea TV a primit somaţie publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Realitatea TV a primit somaţie publică pentru emisiunea „Realitatea românească” din data de 23.06.2019, în cadrul căreia nu au fost respectate dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. (b) din Codul audiovizualului.

În aceeaşi şedinţă, constatând încălcări ale prevederilor legislaţiei audiovizuale în cadrul unor emisiuni matinale difuzate de posturi de radio în perioada 25-31.05.2019, Consiliul a decis să sancţioneze următorii radiodifuzori: 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a sancţionat Gold FM cu amendă în valoare de 15.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 18 alin. (1) lit. (b) şi art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului. La stabilirea sancţiunii s-a avut în vedere şi difuzarea, în data de 11.07.2019, a melodiei „Subtitrarea la români”.

Postul de radio Rock FM a fost amendat cu 15.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 29 alin. (1) lit. (a) din Legea audiovizualului şi ale art. 18 alin. (1) lit. (b) din Codul audiovizualului.

În aceeaşi şedinţă, membrii Consiliului au aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin satelit a societăţii Radio Guerrilla S.R.L. din Bucureşti pentru Radio Guerrilla TV Bucureşti.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, prevede:

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;
Art. 40 - (...) (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.(...) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Decizie Nr. 277 din 6 iunie 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

Art. 12 - (2) Titularul licenţei audiovizuale are obligaţia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiţii: a) în termen de maximum 60 de zile de la obţinerea autorizaţiei tehnice de funcţionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră;
Art. 20 - (5) În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligaţia de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.