Circular Catalysts, program menit să genereze noi colaborări între designeri, artişti şi meşteşugari din România şi Marea Britanie şi să faciliteze conversaţii fertile în jurul practicilor şi proceselor de producţie sustenabile, a fost lansat de British Council România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Plecând de la ideea că relaţia pragmatică între oameni şi resursele naturale din ruralul românesc poate fi un fond fertil pentru rezilienţă şi dezvoltare durabilă locală, cinci designeri şi artişti din Marea Britanie au fost invitaţi să colaboreze cu organizaţii care activează în România rurală pentru a explora intersecţiile dintre rural şi urban, precum şi rolul şi migraţia materialelor şi a meşteşugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică şi de mediu.
„În contextul urgenţei climatice, progresul şi tradiţia au un potenţial uriaş de a lucra împreună pentru un viitor mai responsabil. Circular Catalysts, parte din răspunsul British Council la crize globale, analizează potenţialul meşteşugurilor şi al designului circular de a ne învăţa lecţii valoroase despre practicile durabile şi bunăstarea comunităţii”, spune Cristiana Tăutu, coordonator al programului British Council.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Circular Catalysts îşi propune să ofere astfel modele de bună practică, atât locale, cât şi din Marea Britanie, şi să dezvolte o reţea europeană de oameni şi iniţiative care împărtăşesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Rezidenţele interdisciplinare au loc în perioada martie-aprilie, iar programul se va desfăşura de-a lungul anului 2023, cu activităţi complementare, adresate atât profesioniştilor, cât şi publicului larg.
Rezultatele rezidenţelor Circular Catalysts vor fi integrate într-o expoziţie documentară bazată pe cunoştinţele şi temele generate, care va prezenta fotografii, texte şi obiecte reprezentative pentru puterea designului interdisciplinar şi a dialogului. Expoziţia va fi lansată în cadrul Romanian Design Week 2023 (12-28 mai) şi va fi itinerată în Timişoara (Capitala Culturală Europeană) şi în Marea Britanie (în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra).
Pe parcursul expoziţiei din cadrul Romanian Design Week 2023 vor avea loc activităţi de implicare a comunităţii (ateliere, podcast-uri, discuţii) cu scopul de a genera conversaţii în jurul sistemelor de cunoştinţe tradiţionale şi practicilor comunitare cu rol de creare şi dezvoltare durabilă.
Pentru a cimenta şi dezvolta relaţiile create în jurul rezidenţelor, cât şi pentru a oferi profesioniştilor români o înţelegere mai bună asupra sectorului britanic, o delegaţie românească va fi prezentă la Londra, în timpul London Design Festival.
Circular Catalysts este parte din Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deşeurile de materiale şi culturile de creaţie. În România, "Circular Catalysts" explorează interconectarea şi izolarea sistemelor rurale, urbane şi sociale în context local şi global. Programul activează diferite tipologii de actori, esenţiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod sustenabil: comunitatea, meşteşugarul, satul, pădurea, designerul, căminul, oraşul, râul, piaţa.
British Council susţine pacea şi prosperitatea prin construirea de legături, înţelegere şi încredere între oamenii din Marea Britanie şi ţările din întreaga lume. Prezent în România din 1938, sprijină artiştii, liderii culturali, studenţii, tinerii lideri, profesori şi instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale prin proiecte din domeniile artă, educaţie şi societate.
Institutul Cultural Român susţine acest proiect pentru a sprijini un schimb mutual de cunoştinţe şi a creşte capacitatea actorilor creativi din România, precum şi pentru a facilita accesul profesioniştilor români la reţele internaţionale.
Romanian Design Week cel mai mare eveniment interdisciplinar din România - un festival de 10 zile care promovează designul, arhitectura, creativitatea şi inovaţia ca instrumente pentru creşterea culturală, socială şi economică, propune pentru ediţia 2023 tema Connections, din încercarea de a genera spaţii de dialog şi procese de cross-contaminare creativă şi din dorinţa de a încuraja proiectele interdisciplinare şi colaborative.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.