Călin Dan, directorul general al Muzeul Naţional de Artă Contemporană, a declarat joi, la Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali, că transferarea muncii în mediul online nu reprezintă o opţiune pentru o instituţie de cultură şi a precizat că, până în prezent, cinci angajaţi din MNAC au fost infectaţi cu SARS-CoV-2.
La discuţia „Practici manageriale din domeniul culturii în pandemie”, care are loc online, invitaţi sunt şi Felicia Filip, director general - Opera Comică pentru Copii Bucureşti, Gianina Cărbunariu, director general - Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, şi Silviu Borş, director general - Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu.
Călin Dan a vorbit despre provocările pe care le-a adus această perioadă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Relaţia profesională în muzeu s-a dinamizat şi s-a simplificat foarte mult. Din păcate, noi, românii, nu avem o cultură a dialogului şi una a negocierii şi, într-adevăr, corsetul acesta al internetului a început să compenseze. Eu funcţionez, ca manager, prin şedinţe şi acum ele au devenit extrem de scurte şi de concentrate şi de eficiente. Concentrarea pe teme e mult mai bună”.
Dan a precizat că ar putea păstra acest mod de comunicare indiferent dacă va continua pandemia.
O altă parte bună, a mai spus el, este că „ne înţelegem mai bine unii pe alţii”, iar angajaţii muncesc acum de acasă mai mult. Cu acest lucru a fost de acord şi Cărbunariu.
Managerul muzeului a adăugat: „Noi suntem o instituţie bizară. Eu aşa am moştenit-o şi nu stau să schimb România. Oamenii au încercat întotdeauna în mediul muzeal, probabil, în general, să compenseze slaba recompensă financiară prin ajustarea programului de muncă. A existat înţelegere din partea mea, am negociat, ne-am şi supărat, dar acum avantajul e că oricum oamenii trebuie să muncească de acasă şi ei muncesc mai mult. Se vede clar asta. Când vin la muzeu o fac cu mare plăcere pentru că, probabil, simt nevoia să socializeze”.
„Dacă în primăvară ne alintam că suntem în pandemie, acum chiar suntem. În momentul de faţă, avem o istorie de cinci persoane infectate cu Covid-19, două asimptomatice, trei simptomatice, dintre care un tânăr care nu are simptome grave, dar nu îi mai iese testul negativ şi stă acasă de foarte mult timp”.
Dan a explicat că, pentru MNAC, sunt vitale expoziţiile şi este necesară gestionarea colecţiei. „E nevoie de prezenţă fizică. Necondiţionat. Iar asta creează o presiune extraordinară, continuă, asupra sectorului managerial, care la noi e construit cu o distribuţie de sarcini. Eu colaborez permanent cu trei directori şi şeful compartimentului logistic”.
„Zilnic mă gândesc la acest lucru, la oamenii care vin - unii făcând naveta din zone limitrofe sau vin cu transportul în comun sau în maşini cu alţii. Fiecare zi e, din punctul ăsta de vedere, o aventură”.
Legat de conţinut şi prezentarea lui publicului, Călin Dan a declarat: „Mie mi se pare că online-ul, în producţia culturală, e o calamitate. Nu e o soluţie. Dacă vom fi forţaţi de împrejurări, ceea ce nu ştim acum, să extindem foarte mult această prezenţă predominant, dacă nu exclusiv, online, am încurcat-o cu toţii. Am încurcat-o noi, cei care facem cultură, şi au încurcat-o, sau poate nu, cei care consumă. Este ceva ce nu poţi face toată ziua”.
„Eu am spus: nu mai există artă digitală, pentru că totul e digital în jur. E ca şi cum ai spune facem artă din cratiţe. Când suntem înconjuraţi de cratiţe, nu poţi face artă din cratiţe. Totul e digital în viaţa noastră zilnică, nu poţi face artă. Şi, extinzând, nu poţi folosi acest canal în mod inflaţional”.
Carmen Croitoru, directorul general al Institutului Naţional pentru cercetare şi Formare Culturală, care moderează discuţia, a adăugat: „Nu putem confunda un suport de comunicare cu un suport de conţinut”.
Călin Dan a explicat: „Am mutat online atelierele, dar, la un moment dat, le-am oprit şi le-am atras atenţia colegelor mele că fără prezenţă umană, fără inserare în spaţiul fizic al instituţiei, nu are rost să mai mergem online”.
El a subliniat că pentru a realiza evenimente - care să fie publicate online - este nevoie de bani. Pentru noul sezon expoziţional va fi realizată o prezentare. „Vor fi nişte oameni, care se vor plimba, şi vor fi filmaţi făcând asta. Dar ce înseamnă asta? Înseamnă bani. Te transformi într-un fel de televiziune şi asta costă. În contextul în care nimeni nu mai acoperă banii pe care i-ai pierdut din vânzarea de bilete şi alte servicii”.
Muzeul este încă deschis, dar nu sunt organizate evenimente, „indiferent de cât de generoase sunt spaţiil”, a mai spus Dan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.