Cercetătorii australieni au afirmat, joi, că au găsit epava celebrului vas al căpitanului James Cook, Endeavour, care a fost scufundat în largul coastei statului american Rhode Island acum mai mult de 200 de ani. Partenerii lor de cercetare americani au considerat acest anunţ prematur, scrie AFP.
Endeavour, cu care exploratorul britanic a făcut o călătorie istorică în Australia şi Noua Zeelandă între 1768 şi 1771, a fost scufundat în portul Newport în timpul războiului american de independenţă.
„Din 1999, facem cercetări pe mai multe epave din secolul al XVIII-lea într-o zonă de 3,7 kilometri pătraţi unde credem că Endeavour a fost scufundat”, a declarat Kevin Sumption, director al Muzeului maritim naţional australian, într-o conferinţă de presă joi. „Pe baza arhivelor şi a dovezilor arheologice, eu sunt convins că este vorba despre Endeavour”, a afirmat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dar Rhode Island Marine Archaeology Project a precizat că este prea devreme pentru a trage această concluzie.
Într-un comunicat, directoarea executivă a proiectului, DK Abbass, a declarat că „aceste concluzii se vor baza pe un proces ştiinţific adecvat şi nu pe emoţiile sau politica australienă”. Un purtător de cuvânt al Muzeului maritim naţional australian a răspuns că DK Abbass avea „dreptul la propria opinie cu privire la cantitatea mare de dovezi acumulate”.
Endeavour este vasul pe care căpitanul Cook a navigat din Anglia către Tahiti, apoi în Noua Zeelandă, înainte de a ajunge în 1770 şi să cartografieze coasta de est a continentului. Atunci când s-a scufundat în portul Newport în august 1778, vasul a fost redenumit Lord Sandwich şi britanicii l-au folosit pentru a ţine prizonieri de război în timpul revoluţiei americane.
Britanicii au scufundat nava, precum şi alte patru, pentru a împiedica flota franceză să intre în portul Newport pentru a-i susţine pe americani. Era cu câteva luni înainte de moartea lui Cook în Hawai în februarie 1779. După două secole pe fundul mării, doar în jur de 15% din resturile Endeavour au rămas intacte, potrivit Muzeului maritim naţional australian. „Accentul este de acum pus pe ceea ce poate fi protejat şi conservat”, a declarat Kevin Sumption.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.