Foşti lideri mondiali, celebrităţi şi un cercetător laureat al premiului Nobel, care a contribuit la descoperirea virusului HIV, au scris unei companii farmaceutice importante pentru a o îndemna să pună la dispoziţia persoanelor care trăiesc în afara ţărilor bogate un medicament împotriva HIV care va schimba radical situaţia, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Compania americană Gilead Sciences a fost îndemnată să "modeleze istoria", evitând repetarea "ororii şi ruşinii" din primii ani ai pandemiei de SIDA, când 12 milioane de vieţi au fost pierdute în părţile mai sărace ale lumii după ce au fost disponibile medicamente eficiente, deoarece acestea nu erau accesibile.

Medicamentul Gilead, Lenacapavir, poate trata HIV atunci când este administrat sub forma a două injecţii pe an. Se aşteaptă ca testele în curs să demonstreze că acesta este, de asemenea, un medicament de prevenire eficient.

În prezent, medicamentul este disponibil doar în câteva ţări bogate şi are un preţ de listă de 42.250 de dolari (33.170 de lire sterline) în SUA pentru primul an de tratament şi de 39.000 de dolari pentru anii următori. Brevetul companiei nu va expira decât peste aproape două decenii.

Într-o scrisoare, militanţii au declarat că medicamentul "ar putea schimba cu adevărat situaţia în întreaga lume pentru persoanele cele mai excluse de la asistenţă medicală de înaltă calitate" şi "ar putea contribui la eliminarea SIDA ca ameninţare la adresa sănătăţii publice până în 2030 - dar numai dacă toţi cei care ar beneficia de el ar putea avea acces la el".

Trei sute de semnatari, printre care actorii Gillian Anderson, Stephen Fry, Sharon Stone şi Alan Cumming, foşti şefi de stat, Françoise Barré-Sinoussi, cercetător laureat al premiului Nobel care a contribuit la descoperirea virusului HIV, şi persoane care trăiesc cu acest virus, au semnat scrisoarea. Aceasta îndeamnă compania să asigure accesul persoanelor din ţările cu venituri mici şi mijlocii care sunt infectate cu HIV sau care prezintă risc de infectare cu HIV, în acelaşi timp în care medicamentul va fi disponibil în ţările cu venituri ridicate.

Acest lucru ar putea fi realizat prin acordarea de licenţe pentru versiuni generice prin intermediul Pool-ului de brevete de medicamente susţinut de Unitaid, ceea ce compania a făcut în trecut pentru tratamentele împotriva HIV/SIDA şi hepatitei C, deşi numai pentru ţările cu venituri mici, nu şi pentru cele cu venituri medii.

"În sudul global se află majoritatea persoanelor care ar putea beneficia de Lenacapavir. În prezent, în Asia, Africa şi America Latină, în jur de 1 milion de persoane se infectează cu HIV în fiecare an; imaginaţi-vă dacă am putea preveni infectarea tuturor acestor persoane şi, astfel, le-am schimba viaţa, eliberându-le de o viaţă întreagă de tratament şi îngrijire medicală", se arată în scrisoarea organizată de People's Medicines Alliance.

Potrivit acestora, o injecţie de două ori pe an ar putea fi deosebit de utilă pentru grupurile marginalizate, inclusiv pentru femeile tinere, persoanele LGBTQ+ care se confruntă cu discriminarea, lucrătorii sexuali şi persoanele care îşi injectează droguri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.