Casa memorială "Dinu Lipatti", care va găzdui pe parcursul săptămanii viitoare cea de-a doua ediţie a festivalului "I love Lipatti", va fi inaugurată luni, la ora 19.00, transmite Primăria Municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La propunerea primarului general Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, în septembrie 2017, înfiinţarea Centrului Cultural Casa Artelor "Dinu Lipatti", în semn de omagiu pentru artistul de geniu, ţinând cont că în anul 2017 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea acestuia.

Noul centru este situat chiar în casa în care artistul a trăit şi a creat, pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12. Clădirea a fost închiriată de Primăria Municipiului Bucureşti şi va fi introdusă în circuitul cultural al Capitalei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Regizoarea Alice Barb, director fondator al acestei instituţii, a avut ideea înfiinţării Centrului. Aici vor fi organizate  festivaluri, concerte şi manifestări cultural- educative, publicarea unor lucrări de specialitate, partituri sau alte materiale care au legătură cu viaţa şi activitatea lui Dinu Lipatti.

Noul centru cultural va elabora, de asemenea, studii şi publicaţii care să pună  în valoare patrimoniul spiritual reprezentat de opera marelui muzician român şi transformarea lui într-un brand de ţară în condiţiile conştientizării acestuia pe plan intern şi internaţional. 

Tot luni, va avea loc şi deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului "I Love Lipatti", care se va desfăşura în perioada 19 - 25 martie.

Festivalul "I Love Lipatti" se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. 

În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea admira expoziţia "Dinu Lipatti 1917-1950", alcătuită din 20 de fotografii cu familia, profesorii, prietenii acestuia. De la ora 20.00, soprana Irina Iordachescu, tenorul Lucian Corchis, actriţa Daniela Nane şi pianista Mădălina Pasol vor susţine un moment artistic, "Integrala liedurilor Dinu Lipatti".

În perioada 21-23 martie, vor avea loc conferinţe despre viata şi creaţia lui Dinu Lipatti susţinute de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu ("Walter Legge despre Dinu Lipatti"), prof. univ. dr. Dan Dediu ("Despre pianistica lui Dinu Lipatti"), lector univ. dr. Irina Hasnas ("Dinu Lipatti - Predecesori si urmasi"), jurnalistul Marius Constantinescu ("Dinu Lipatti. Schiţă pentru un anti-brand").

Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917 la Bucureşti. Elev al Floricăi Musicescu şi, mai târziu, al compozitorului Mihail Jora, s-a prezentat în 1933, la doar 16 ani, la un concurs de pian din Viena. Impresionând publicul cu interpretarea sa, Dinu Lipatti a primit premiul al doilea, rezultat considerat insuficient de unul dintre membrii juriului, pianistul francez Alfred Cortot, care a părăsit juriul.

Ulterior, Alfred Cortot l-a invitat pe Dinu Lipatti la Paris să îşi continue studiile de pian la École Nationale de Musique. Printre profesorii francezi de la care a învăţat muzică se numără Paul Dukas şi Nadia Boulanger, iar dirijoratul l-a studiat cu Charles Munch.

Odată cu primul recital de la Paris, Dinu Lipatti a devenit un nume cu rezonanţă în viaţa muzicală a Franţei şi a continuat pe drumul unei cariere de succes. În România a susţinut numeroase recitaluri, unele dintre ele în compania lui George Enescu.

În 1943, Dinu Lipatti a fost diagnosticat cu o formă de leucemie, ceea ce nu l-a împiedicat ca în următorul an să devină profesor la Conservatorul din Geneva. Totodată, şi-a continuat cariera dând recitaluri de pian sau ca solist împreună cu renumite ansambluri orchestrale din toată Europa. A colaborat cu şefi de orchestră ca Herbert von Karajan, Ernest Ansermet şi Alceo Galliera.

În 1946 a încheiat un contract exclusiv cu casa de înregistrări Columbia, realizând înregistrări apreciate în întreaga lume.

În anul 1950, în ciuda agravării bolii, Dinu Lipatti a susţinut în septembrie la Besançon un ultim recital, care a fost înregistrat. Compozitorul a decedat trei luni mai târziu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.