Romanele premiate anul acesta cu Goncourt - „Houris” (Gallimard) de Kamel Daoud, Renaudot - „Jacaranda” (Grasset) de Gaël Faye, Femina şi Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze - „Le Rêve du jaguar” (Rivages) de Miguel Bonnefoy vor apărea în limba română la Editura Trei.
„Houris” de Kamel Daoud urmează să fie publicat anul viitor la Anansi. World Fiction, în traducerea lui Irinel Antoniu. Romanul explorează temele religiei, libertăţii şi identităţii şi a fost apreciat de critici pentru profunzimea şi originalitatea sa. Daoud continuă să pună în discuţie probleme existenţiale şi ale societăţii, oferind cititorilor săi o reflecţie profundă asupra lumii contemporane. Kamel Daoud este cunoscut, de asemenea, pentru poziţia curajoasă pe care a adoptat-o cu privire la subiecte sensibile precum religia şi politica din Algeria. În ciuda obstacolelor, el continuă să apere libertatea de exprimare şi să promoveze dialogul deschis.
Miguel Bonnefoy, laureatul Marelui Premiu pentru roman al Academiei Franceze şi al Premiului Femina pentru romanul „Rêve du jaguar”, continuă seria poveştilor istorice de familie, aflate între America de Sud şi Franţa. „Le Rêve du jaguar” va fi publicat în 2025 la Editura Trei, în colecţia Fiction Connection. În această saga vibrantă cu personaje de neuitat, Miguel Bonnefoy înfăţişează într-un stil cu totul deosebit tabloul, inspirat de strămoşii săi, al unei familii extraordinare al cărei destin este împletit cu cel al Venezuelei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De acelaşi autor a apărut în 2021 romanul „Ereditate”, o naraţiune dramatică, pitorească despre exil şi despre moştenirea spirituală, lingvistică şi socială, iar luna aceasta va apărea în colecţia Fiction Connection volumul Inventatorul.
Câştigătorul de anul acesta al Premiului Renaudot este Gaël Faye cu romanul „Jacaranda”, în curs de apariţie la Editura Trei în colecţia Fiction Connection în traducerea Luciei Vişinescu. Cartea explorează istoria Rwandei prin intermediul a patru generaţii şi încearcă să străpungă tăcerile ţării după genocidul Tutsi. Acest roman a fost nominalizat şi la Prix du Roman Fnac 2024 şi este considerat un text puternic şi necesar. Cariera sa atipică şi capacitatea de a exprima emoţiile exilului fac din Gaël Faye un artist complet, a cărui voce rezonează dincolo de graniţe.
Faye a fost publicat în anul 2017 de Editura Pandora M în colecţia Literary Fiction cu romanul „Mica ţară”, un bestseller absolut în Franţa, distins cu nenumărate premii, printre care şi Prix Goncourt des lycéens 2016. „Mica ţară” este o poveste zguduitoare desfăşurată pe fundalul genocidului din Rwanda şi al războiului civil din Burundi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.