Seria proiectelor Burse de idei „Bucureşti RE:imaginat” continuă, în luna noiembrie, cu simpozionul "Ospitalitate versus Ostilitate: imigranţii/ refugiaţii din România", ce va avea loc între 14 şi 15 noiembrie, la Goethe Institut Bucureşti.
Simpozionul este organizat de Adelina Luft (curator independent) şi Ilina Schileru (iniţiatoarea „MNŢRplusC”, proiect câştigător al Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”) şi în parteneriat cu Centrul Cultural Arab din Sibiu şi este finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „Bucureşti RE:imaginat”.
În conexiune cu proiectul "We Are Here To Stay" şi expoziţia documentară deschisă public la spaţiul MNŢRplusC în perioada 5-19 noiembrie 2022, simpozionul îşi propune să poziţioneze, din perspective teoretice interdisciplinare, concepte precum migraţia, frontiere/ziduri, identitatea, sau integrarea, în relaţie cu poziţia şi situaţia specifică a refugiatului/ imigrantului (în România).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Programul celor două zile de simpozion cuprinde 12 prezentări publice şi două Q&A-uri la care publicul este invitat să participe cu acces gratuit, în limita locurilor disponibile. Printre invitaţii simpozionului fac parte Fawzia G. Rehejeh - membru-fondator al Centrului Cultural Arab din Sibiu şi directoarea Festivalului Culturii Arabe 2022, Ana Cojocaru - reprezentantă a Consiliului Naţional Român pentru Refugiaţi (CNRR), organizaţie care promovează drepturile refugiaţilor, solicitanţilor de azil şi migranţilor în România, Anatolie Coşciug - director adjunct al Centrului pentru Studiul Comparat al Migraţiei, Ali Abdulzahrah, fost agent la International Organization for Migration, scriitoarele Andrada Yunusoglu, Iulia Militaru, curatoarea Adelina Luft, artista vizuală şi scriitoarea Anca Bucur.
Pornind de la conceptul lui Jacques Derrida de "hostipitality" (un concept care se referă la prezenţa inerentă a ostilităţii şi a unei relaţii de putere în practica ospitalităţii), cele două zile de prezentări publice propun o citire interdisciplinară şi intersecţională asupra unor legături teritoriale şi de formare a identităţii, informate atât de proiectul înrădăcinat al colonialismului, cât şi de situaţii concrete, precum efectele războielor din Orientul Mijlociu sau, mai recent, războiul din Ucraina.
“We Are Here To Stay” este un proiect pilot iniţiat pentru a crea un prim contact cu o minoritate subreprezentată din Bucureşti - migranţi/imigranţi/refugiaţi din ţările Orientului Mijlociu - prin procese de creaţie artistică facilitate de şase artişti multidisciplinari în perioada august-noiembrie.
Lucrările rezultate şi reprezentaţiile artistice sunt deschise publicului printr-o expoziţie documentară colectivă, în spaţiul MNŢRplusC, în perioada 5-19 noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.