British Museum va primi o donaţie de ceramică chineză în valoare estimată la un miliard de lire sterline, un record pentru muzeul londonez, a anunţat acesta.
Printre cele mai importante piese ale donaţiei se numără un bol în care împăratul Chenghua (1465-87) a fost servit cu vin, a explicat British Museum într-un comunicat.
Colecţia de 1.700 de piese include, de asemenea, „Vasele lui David” datând din 1351, a căror descoperire a revoluţionat datarea ceramicii albastre şi albe.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Colecţia a fost expusă la British Museum din 2009, fiind împrumutată de Fundaţia Sir Percival David. Fundaţia a decis acum să doneze toate piesele muzeului.
Percival David (1892-1964) a fost un om de afaceri britanic pasionat de China. Prima sa vizită în această ţară, a cărei limbă o învăţase, a avut loc în urmă cu exact un secol, în 1914.
Până la moartea sa, a cumpărat ceramică chineză din Europa, Japonia, Hong Kong şi China, constituind una dintre cele mai bune colecţii private din lume în acest domeniu.
În 1929, el a donat Muzeului Britanic un altar Ming, una dintre cele mai frumoase piese ale muzeului.
British Museum „este locul cel mai potrivit pentru colecţia lui Percival David”, a declarat Colin Sheaf, preşedintele fundaţiei. Aceasta a atras „milioane de vizitatori în fiecare an” de când a fost împrumutată acolo, a spus el.
Ceramică din colecţie va fi împrumutată Muzeului din Shanghai şi Muzeului Metropolitan din New York.
"Sunt încântat de această decizie excepţională a administratorilor Fundaţiei Sir Percival David”, a declarat George Osborne, preşedintele British Museum. Aceasta este cea mai mare moştenire lăsată British Museum în lunga noastră istorie. Este un adevărat vot de încredere în viitorul nostru”, a adăugat el.
Fondat în 1753, celebrul muzeu londonez adăposteşte o colecţie de opt milioane de obiecte, printre care Piatra Rosetta şi frizele Parthenonului, dobândite în timpul epocii coloniale şi revendicate de Grecia.
Muzeul a fost în centrul unui scandal când a anunţat, în 2023, că 2.000 de obiecte din colecţiile sale, în principal piese mici care nu fuseseră expuse, au fost furate. Câteva sute au fost recuperate între timp.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.