British Museum a anunţat că a descoperit împreună cu vama britanică sute de antichităţi false mesopotamiene, provenite "probabil" din Orientul Apropiat, scrie AFP.
Experţii celebrului muzeu londonez au ajutat vama să stabilească caracterul sutelor de obiecte suspecte găsite la începutul lui iulie 2019 în timpul unui control pe Aeroportul Heathrow din Londra, a anunţat marţi instituţia într-un comunicat.
Figurine din argilă, vase în formă de animale şi aproape 190 de tablete din argilă acoperite de o scriere cuneiformă au fost găsite, ambalate cu grijă în două containere care veneau din Bahrain şi care aveau destinaţia la o adresă privată din Regatul Unit.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Bănuielile noastre au fost imediate, pentru că era ca şi cum, pe tablete, întreaga diversitate a scrisului mesopotamian era reprezentată într-o singură încărcătură", a explicat British Museum, care s-a îndoit de această "colecţie la cheie pentru un cumpărător neavizat".
Alte indicii care au atras atenţia experţilor: mare parte dintre inscripţii arătau un "amalgam complet care citit nu avea niciun sens", "dimensiunea şi grosimea tabletelor nu corespundea cu originalele". O "greşeală comună" a falsificatorilor care lucrează după fotografii din cărţi, potrivit muzeului.
În plus, "niciunul dintre obiecte nu era cu adevărat vechi", conform experţilor care şi-au dat seama repede că tabletele nu se uscaseră la soare, ci fuseseră arse într-un cuptor modern.
Potrivit British Museum, "este probabil" ca aceste antichităţi false să provină din Orientul Apropiat. Tabletele contrafăcute există de mai mult de 200 de ani, dar este pentru "prima dată când vedem de acest fel", au precizat experţii, care sunt îngrijoraţi că este un nou tip de producţie destinat pieţei neavizate".
Aceaste mărfuri nu au de fapt niciun fel de valoare, dar ar putea fi considerate drept extrem de preţioase şi ar putea valora mii de lire sterline" dacă ar fi fost introduse pe piaţă de un cumpărător neavizat.
Dincolo de acest lucru, aceste falsuri vor fi "folosite în scop pedagofic" şi o selecţie va fi expusă un timp la redeschiderea British Museum, a precizat instituţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...