Cartea de poveşti „Moaţa, Creaţa şi Grasu la bal”, scrisă în 1945 de Sidonia Drăguşanu, va fi distribuită gratuit copiilor, în limita stocului, la standul Editurii Hoffman de la Salonul Internaţional de Carte Bookfest ce va fi deschis între 1 şi 5 iunie la Romexpo.
Cartea este o culegere de pilde măiastru scrise, astfel încât sunt şi astăzi actuale, deşi au fost publicate cu mult timp înainte să apară problemele lumii moderne. Din poveştile imaginate de Sidonia Drăguşanu reiese că frumuseţea nu stă în aspect, ci în faptele pe care le faci, că Moş Crăciun există, dar nu e cine credem noi, că dragostea nu ţine cont de specie sau înfăţişare, că ceea ce azi numim consumerism nu s-a inventat acum, ci stă în firea umană, că poţi să găseşti soluţii ca să fugi din propria viaţă, dar asta înseamnă că pierzi cele mai bune ocazii de a o trăi.
Cartea a fost reeditată în 2018 şi îmbogăţită cu desenele realizate special de Doina Botez, renumita pictoriţă care l-a ilustrat înainte de 1989 şi pe Motanul Arpagic.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În 2021 fiecare poveste din carte a fost transpusă audio-video, în lectura inconfundabilă a actriţei Rodica Mandache. Rezultatul poate fi ascultat aici.
Cine a fost Sidonia Drăguşanu
În cariera ei, începută în 1934, la 26 de ani, cu romanul adolescentin „Într-o gară mică”, Sidonia Drăguşanu a scris câteva romane de referinţă în epocă, mai multe piese de teatru jucate cu săli pline pe toate scenele ţării, poveşti pentru copii şi pilde pentru oameni mari, exprimate în cele câteva decenii de presă în care şi-a pus talentul şi priceperea în slujba semenilor săi.
Cei 50 de ani scurşi de la moartea ei (în 1971) au tras peste toate aceste realizări o nedreaptă perdea a uitării, aşa încât puţini dintre cei născuţi în această perioadă au aflat că a existat vreodată o scriitoare pe nume Sidonia Drăguşanu.
Printr-un efort considerabil, familia a început în urmă cu cinci ani să-i reediteze opera şi s-o readucă în memoria colectivă pe Sidi, aşa cum a rămas ea în inimile tuturor celor care au cunoscut-o.
Până acum, au fost reeditate la Editura Hoffman următoarele volume: "Într-o gară mică" – roman apărut în 1934, "Jurnalul Aurorei Serafim" – roman apărut în 1957, "Una din noi e de prisos" – roman apărut în 1947, "Doamna cu ochelari negri" – volum de nuvele apărut în 1974, "Moaţa, Creaţa şi Grasu la bal" – poveşti pentru copii, apărut în 1945, "O javră, un câine şi un copil" – poveste în versuri apărut în 1947, "Teatru" – volum dramaturgie, "Dragoste rea" – roman apărut în 1960
Standul Editurii Hoffman este la F11 de la Bookfest, între 1 şi 5 iunie 2022. Vizitatorii standului, care îşi aduc copiii la târg, primesc gratuit cartea cu poveşti „Moaţa, Creaţa şi Grasu la bal”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.