Bloggerul şi jurnalistul egiptean Waël Abbas a fost plasat în arest preventiv pentru 15 zile, după ce a fost interogat despre legăturile sale cu "un grup terorist", a anunţat pentru AFP avocatul său, Tarek al-Awdi.
Potrivit avocatului, Waël Abbas, arestat miercuri în zori la Cairo, a fost interogat de Parchet de securitatea Statului despre "participarea sa la realizarea obiectivelor unui grup terorist" şi despre "difuzarea de false informaţii".
Waël Abbas publică de peste zece ani pe Facebook, Youtube şi Twitter luări de poziţie în special despre violenţele poliţiştilor, tortură şi corupţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ianuarie 2011, în timpul unei revolte care a provocat căderea regimului preşedintelui Hosni Moubarak, el a comentat evenimentele pe reţelele de socializare.
Contul său de Twitter a fost suspendat în decembrie 2017.
Într-un comunicat transmis miercuri seară, secretarul general al ONG-ului Reporter sans frontières (RSF), Christophe Deloire, a estimat că după arestarea lui Waël Abbas, autorităţile egiptene "trebuie să garanteze integritatea sa fizică şi psihică" (...) şi să furnizeze rapid informaţii despre situaţia sa actuală".
Asociaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului denunţă regulat represaliile conduse din 2013 împotriva militanţilor islamişti apropiaţi de Frăţia musulmanilor, apoi împotriva militanţilor laici şi de stânga de către regimul preşedintelui Abdel Fattah Al-Sissi, reales în martie cu mai mult de 97% din voturi.
Alţi doi bloggeri au fost deja arestaţi în mai: Chérif Gaber, acuzat în trecut că a susţinut ateismul, şi Chadi Abouzeid, autor de videoclipuri satirice.
Marţi, jurnalistul şi specialistul în mişcarea jihadistă din Sinaï Ismaïl Alexandrani a fost condamnat la 10 ani de închisoare de o Curte egipteană militară. Arestat în noiembrie 2015, el a fost acuzat că face parte din confreria Fraţii musulmani, declarată organizaţie teroristă de către Egipt în 2013.
Potrivit RSF, cel puţin 33 de jurnalişti şi bloggeri sunt reţinuţi în prezent în Egipt. Potrivit clasamentului mondial din 2018 al libertăţii presei realizat de ONG, Egiptul se află pe locul 16 din 180 de ţări.
Preşedintele Sissi a anunţat miercurea trecută că mai mult de 330 de tineri prizonieri, arestaţi în special în timpul manifestaţiilor, au fost graţiaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...