Repercusiunile invaziei în Ucraina de către Rusia nu încetează în lumea artei. La Veneţia, cu două luni înainte de deschiderea celei de-a 59-a ediţie a Bienalei, deja existau îngrijorări cu privire la pavilionul ucrainean; de duminică, reprezentanţa rusă este şi ea în tensiune. Raimundas Malasauskas şi-a anunţat după-amiază demisia din postul de curator, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Nu pot continua să privesc invazia militară şi bombardamentele ruse din Ucraina”, explică ea într-o scrisoare publicată pe reţelele de socializare. „Acest război este din punct de vedere politic şi emoţional insuportabil. Aşa cum ştiţi, sunt născută şi crescută în Lituania, pe atunci parte din Uniunea Sovietică. Am trăit aici până la destrămarea din 1989, am fost martor la dezvoltarea ţării mele de atunci, am apreciat-o. Ideea de a mă întoarce la ce a fost pentru a trăi sub imperiul rus, sau oricare alt imperiu, este pur şi simplu intolerabilă”. 

Malasauskas a ales să se exprime cu mult curaj, în contextul în care Moscova a promis pedepse împotriva celor care se opun, direct sau indirect, operaţiunilor militare în curs.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Înainte de a semna această scrisoare, am discutat cu (artiştii) Alexandra şi Kirill”, a explicat Raimundas Malasauskas. „Există atât de mulţi artişti ruşi străluciţi care s-au angajat în libertatea de gândire, în ciuda faptului că trăiesc într-un mediu din ce în ce mai represiv. Mă opun categoric atacului şi opresiunii puse în scenă de Rusia. Cred că nici ruşii nu ar trebui persecutaţi, nici respinşi din cauza acţiunilor şi politicilor opresive din ţara lor. Vreau să evit dezbinări maniheiste şi dimpotrivă, să pledez pentru multiplele forme de solidaritate care se exprimă pe platformele internaţionale unde artiştii din Rusia se pot exprima cu o libertate pe care nu o au acasă. Nu este uşor să trăieşti în mijlocul beligeranţilor, mai ales pentru cei care explorează alte feluri de a fi în afara normelor stricte”. 

Decizia a fost salutată de Defne Ayas, curatoare a expoziţiei, membră în Consiliul de administraţie al Stedelijk Museum şi de la Rijkakademie din Amsterdam, Musée Sakıp Sabancı din Istanbul şi Fundaţia Fondation Tällberg din Stockholm. „Mulţumesc Alexandra Sukhareva, Kirill Savchenkov şi Raimundas Malasauskas pentru decizia justă de a părăsi Pavilionul Rusiei de la Veneţia. Şi ruşine tuturor celor care se îndoiau de voi”. 

Cu faţade verzi şi stuc alb, ca un mic palat pe Marea Baltică, pavilionul rusesc se află pe axa principală a Giardini, chiar vizavi de pavilioanele danez şi nordic, înaintea trio-ului format din Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Deschiderea pentru public va fi pe 23 aprilie, dar săptămâna vernisajelor începe de Paşti, pe 18 aprilie. 

Retragerea Rusiei de la Bienală vine la două zile după ce artiştii ucraineni au anunţat dificultăţi evidente în a-şi finaliza proiectul pentru cea de-a 59-a Bienala de la Veneţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.