Băile Neptun sunt pericol public, declarat încă din toamna anului 2017 printr-o expertiză tehnică, potrivit arhitecţilor de la Asociaţia Locus. Într-un mesaj publicat, miercuri, pe pagina de Facebook "Herculane Project", arhitecţii avertizează că elemente constructive, cât şi elemente decorative se desprind şi se prăbuşesc în stradă şi fac apel la cei care vin în staţiune să nu se apropie de clădire. Prin urmare, Ministerul Culturii ia în calcul modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, ca urmare a stării critice în care se află imobilul Băile "Neptun" din Băile Herculane, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare şi pentru monumentele istorice aflate în situaţii litigioase, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Avem încredere că prăbuşirea ce a avut loc zilele trecute este un adevărat semnal de alarmă, atât pentru administraţie, cât şi pentru instituţiile publice abilitate. Degradarea a fost una lentă vreme de mulţi ani, însă odată ce prăbuşirile încep, ele continuă într-un proces rapid. Proiectul există. Este avizat de MCIN şi a fost supervizat de arhitecţi şi ingineri specializaţi şi cu o vastă experienţă în domeniu. Fiind vorba despre o lucrare urgentă pentru un bun de interes naţional, suntem siguri că se pot găsi căi de intervenţie în regim de urgenţă şi fără acordul proprietarilor şi la asta lucrăm de o perioadă. Şi suntem absolut siguri că lucrarea se poate implementa etapizat, astfel încât atunci când prima fază este în derulare, noi să căutăm finanţările necesare pentru următoarele etape. Am sugerat acest lucru de la începutul proiectului, tocmai pentru a eficientiza procesul", afirmă specialiştii de la LOCUS. 

Potrivit Ministerului Culturii, terenul aferent Băilor Neptun se află în situaţii litigioase, iar conform extrasului de carte funciară acesta este grevat de sarcini.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), a constatat starea gravă a unor obiective monument istoric, inclusiv Băile Neptun, existând o corespondenţă continuă între INP şi autorităţile locale pe parcursul anilor 2017 şi 2018. Astfel, "am considerat absolut necesară intervenţia pentru finanţarea acestora şi pentru reglementarea cadrului de finanţare din fonduri publice pentru proprietăţi private".

Mai mult, există un Proiect de punere în siguranţă a clădirii Băile Neptun realizat de Asociaţia Herculane Project şi însuşit de Primăria Băile Herculane, care a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice încă din anul 2017, însă INP nu poate finanţa încă obiectivul prin Programul Naţional de Restaurare, în lipsa Autorizaţiei de Construire care trebuie emisă de Primăria Băile Herculane, precizează MCIN. 

Conform MCIN, "deşi în declaraţiile publice, primarul din Băile Herculane a susţinut că a solicitat Ministerului Culturii şi nu a primit aviz pentru demararea unor lucrări minimale, până în acest moment, acesta nu a transmis MCIN sau INP, Autorizaţia de Construire emisă de autoritatea locală, deşi avea avizul din partea Direcţiei de Cultură Caraş Severin încă din anul 2017. Imediat ce vor fi depuse la minister actele solicitate Primăriei de către reprezentanţii instituţiei noastre, INP va putea demara lucrările de punere în siguranţă prin Programul Naţional de Restaurare".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.