„Cine-ar fi crezut?“, autorbiografia filosofului şi eseistului Fernando Savater ai cărui maeştri au fost Cioran şi Borges, în traducerea Marianei Sipoş, a apărut la editura Eikon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Autobiografia lui Savater este o cronică a fericirii. Încă din paginile iniţiale suntem avertizaţi că pasiunile vor înlocui fobiile. Ura este o experienţă dureroasă. Dimpotrivă, a iubi este o modalitate de a ne reînnoi legăturile cu viaţa. Savater îşi aminteşte cu afecţiune şi recunoştinţă de părinţi, maeştri (Cioran, Borges), curse de cai, benzi desenate, trabucuri, vinuri, lectura lui Nietzsche, Schopenhauer sau Rosset. Fără dramatism inutil, el evocă anii de oponent al regimului franchist şi lupta sa împotriva terorismului ETA. Meditaţia despre moarte sau violenţă nu suprimă niciodată entuziasmul care transformă aventura vieţii sale într-o copilărie fără sfârşit", spune Rafael Narbona. 

"La început, m-am gândit să-mi intitulez aceste însemnări „amintiri ipotetice” (ca un omagiu adus lui Borges, desigur), pentru că sunt reconstrucţii literare în jurul unor boabe de nisip încrustate în arhiva trecutului meu, pe care mă încăpăţânez să le transform în perle. De cultură, artificiale, dacă este necesar. Nu ştiu să-i mint pe alţii, dar probabil o fac mult mai bine când mă mint pe mine însumi... Însă, în esenţă, cred că tot ceea ce povestesc este adevărat, deşi nu întotdeauna exact. Fără Cioran, fără Simone eu nu mai concep Parisul, Parisul meu, deşi nu încetez să mă întorc iar şi iar pentru a-l căuta. Moartea lui Cioran continuă să mă revolte – ca orice altă moarte, care este întotdeauna şi a mea - tot aşa cum pe el îl indigna să ştie că avea să moară şi că ceilalţi încercau deja să se împace cu această idee... Deşi nu cred în destin şi am învăţat de la Georges Brassens că „toţi proştii s-au născut undeva”, nu am reuşit niciodată să mă desprind de gândul că destinul meu este iremediabil legat de San Sebastián. (...) Deoarece, pentru mine, magicul onfalós al întregului univers, punctul în care locurile converg şi se adună pentru a deveni Locul, din a cărui repliere esenţială începe din nou redistribuirea spaţiului, a fost şi va continua să fie plaja La Concha din San Sebastián".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Filosof, eseist, romancier, Fernando Savater s-a născut în 1947 la San Sebastián, în Ţara Bascilor (Spania). Este licenţiat al Universităţii Complutense din Madrid, unde, în 1973, obţine titlul de doctor în filosofie cu o teză despre Cioran, pe atunci complet necunoscut în Spania, publicatã în volum cu titlul Eseu despre Cioran. Este colaborator permanent la ziarul El País de la înfiinţare, în 1976, şi co-director al revistei Claves de la razón práctica.

A publicat peste cincizeci de volume, dintre care, unele - celebre pe toate meridianele lumii - au fost traduse şi în limba română: "Etica pentru Amador", "Politica pentru Amador" (Amador e numele fiului lui Savater), "Curajul de a educa", "Marele labirint", "Întrebările vieţii", "Viaţa eternă", "Cele zece porunci ale secolului al XXI-lea", "Cele şapte păcate capitale". Împreună cu asociaţia Basta ya!, lui Fernando Savater i-a fost acordat în anul 2000, Premiul Saharov al Parlamentului European, pentru acţiunea sa civică în scopul combaterii terorismului ETA în Ţara Bascilor.

Mariana Sipoş este scriitoare, traducătoare şi jurnalistă, realizator de emisiuni culturale la Televiziunea Română (1995-2006). Între 1 martie 2006 şi 15 august 2010 a fost ambasador al României în Columbia. A tradus şi a publicat (doar în urma propunerilor proprii), la edituri importante (All, Amarcord, Curtea Veche, Humanitas, Polirom, Rao) volumele: Maria Zambrano: Confesiunea – gen literar; Clara Usón: Fiica Estului, Asasinul timid; Hector Abad: Suntem deja uitarea ce vom fi; Juan José Armas Marcelo: Precum în cer, aşa şi la Havana; Javier Cercas: Impostorul; Fernando Vallejo: Şi vom merge toţi în infern; Mario Vargas Llosa: Paradisul de după colţ, Tentaţia imposibilului, Sărbătoarea ţapului, Jumătate de secol cu Borges.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.