Violonista Liya Petrova, a cărei virtuozitate este recunoscută la nivel internaţional, va interpreta celebrul Concert pentru vioară al lui Ceaikovski, la o vioară veche de aproape 300 de ani, alături de Orchestra de Stat din Salonic şi sub bagheta dirijorului Yannis Pouspourikas. Concertul va avea loc sâmbătă, la Ateneul Român, şi va marca închiderea celei de-a treia ediţii a Athenaeum Summer Festival, organizat de Filarmonica "George Enescu".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Concertul pentru vioară în re major, op. 35 de Ceaikovski, care desfăşoară o linie melodică impresionantă şi o mare bogăţie orchestrală, a fost compus de marele compozitor rus în mai puţin de o lună, în 1878. După pauză, publicul va putea asculta Simfonia Christus de Harilaos Perpessas, o simfonie monumentală a cărei premieră a avut loc în 1950 la Carnegie Hall din New York.

Prezentă pentru prima oară în România, Orchestra Simfonică de Stat din Salonic este una dintre cele mai importante ansambluri de muzică clasică din Grecia. Fondată în 1959, orchestra promovează muzica de înaltă ţinută, într-un mod accesibil publicului, colaborând frecvent cu artişti greci şi internaţionali. Orchestra Simfonică de Stat din Salonic are un palmares discografic semnificativ, cu înregistrări la case de discuri de renume mondial - EMI, BIS, Naxos şi Deutsche Grammophon - apreciate de critica internaţională. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Invitată adesea să concerteze alături de mari orchestre ale lumii, solista  Liya Petrova cântă la Helios, un instrument magnific fabricat în Cremona în anul 1735 de discipolul lui Stradivarius, Carlo Bergonzi, pus la dispoziţie prin generozitatea unor sponsori privaţi.  Ea a devenit cunoscută pe scena internaţională în 2016, când a câştigat Premiul I la Concursul "Carl Nielsen" din Danemarca. Doi ani mai târziu, a înregistrat primul său CD în ipostaza solistică, disc elogiat de presa internaţională. Sunday Times din Londra i-a admirat „frazarea amplă, maiestuoasă”. Pizzicato din Germania a apreciat sunetul său ca fiind „limpede şi scânteietor”, în timp ce Gramophone i-a lăudat „varietatea sonoră neobişnuită”. Revista The Strad a fost impresionată de „virtuozitatea sa naturală”.

Filarmonica "George Enescu" a organizat în perioada 20 iunie - 29 iunie cea de-a treia ediţie a Athenaeum Summer Festival, un festival care-şi propune să creeze sunetul verii la Ateneul Român, cu lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică veche, concertele având loc atât în Sala mare a Ateneului, cât şi în aer liber.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.