Câştigătorii celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu au fost anunţaţi sâmbătă, 19 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor, care a avut loc la Filarmonica de Stat Sibiu. Juriile celor patru competiţii au avut de ales dintr-o selecţie finală de 46 de filme.
Premiul pentru ”Cel mai bun film din Competiţia Internaţională” a fost acordat filmului ”Immortal” (Nemuritor), de Ksenia Okhapkina, pentru că dezvăluie dintr-o perspectivă foarte particulară moduri în care aparatul de stat poate modela minţile noilor generaţii utilizând discursul imperialist propagat de o agendă politică toxică. Din motivaţia juriului competiţiei Internaţional, format din Olivia Cooper-Hadjian, Martin Horyna şi Claudiu Turcuş: ”Filmul e o declaraţie împotriva dinamicii periculoase a naţionalismului care se răspândeşte peste tot în lume”.
”I See Reed People” (Văd roşu), de Bojina Panayatova, a fost alegerea juriului pentru Premiul ”Cel mai bun film din Competiţia Europa Centrală şi de Est”, pentru complexitatea misiunii pe care şi-a asumat-o regizoarea, şi anume aceea a înţelegerii naturii legăturilor familiei ei cu fostul regim comunist din Bulgaria. Din motivaţia juriului competiţiei Europa Centrală şi de Est, format din Peter Dale, Zhang Yang şi Mirela Nagâţ: ”Un film captivant care pune întrebări grave şi profunde cu privire la viaţa de după căderea regimurilor totalitare”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dintre cele 11 filme româneşti, juriul competiţiei, format din Michael Stewart şi Miquel Martí Freixas, a hotărât să acorde două premii. Premiul pentru ”Cea mai bună regie în Competiţia România” a fost oferit regizoarelor Anne Schiltz şi Charlotte Gregoire pentru filmul ”Pastures New” (Cei ce rămân), datorită relaţiei profund etice pe care autoarele au cultivat-o cu personajele, rezultatul fiind un film în care observaţia atentă se îmbină cu emoţia.
Premiul pentru ”Cel mai bun film din Competiţia România” a revenit documentarului ”Teach” (Profu’), de Alex Brendea, pentru dorinţa de a dezvălui personalitatea unui om în toată complexitatea sa şi pentru decizia regizorală de a lăsa spectatorului libertatea de a judeca singur. Filmul a fost dezvoltat în cadrul programului Romanian Docs in Progress la Astra Film Festival 2016 şi a avut premiera mondială la Astra Film Festival 2019. ”Vin de foarte multă vreme la Astra Film Festival şi tot timpul am avut foarte multe lucruri de învăţat aici”, a declarat regizorul Alex Brendea.
”My Father’s Son” (Fiul tatălui meu), de Hillel Chaim Rate, un portret sensibil şi foarte cinematografic al legăturii dintre tată şi fiu, a primit premiul pentru ”Cel mai bun film din Competiţia DocSchool”. Cei doi juraţi, Aleksandar Govedarica şi Liviu Tipuriţă, au motivat: ”Am apreciat modul în care regizorul împleteşte gesturi banale cu momente de spiritualitate în ceea ce devine povestea căutărilor protagonistului pentru atingerea unui scop în propria lui viaţă”. Premiul pentru ”Cea mai bună regie în Competiţia Docshool” l-a primit Hadas Hechter pentru filmul ”The Opposite of Love Is Not Hate” (Dincolo de dragoste nu e neapărat ură). ”Am apreciat curajul, sensibilitatea şi echilibrul cu care autoarea înfruntă un secret întunecat din trecutul familiei”, a mai spus juriul.
În cadrul DocTank, programul dedicat profesioniştilor din industrie, care încurajează producţia de film documentar din România şi din Europa, au fost desemnate 3 proiecte câştigătoare din cele 10 selectate. Premiul de dezvoltare Astra Film Lab, oferit de HBO Europe, a fost înmânat proiectului ”Our Men”, de Mirona Radu. Premiul de post-producţie Astra Film Lab, oferit de CineLab, a fost decernat ”Heavy Roots” (Legături), de Jacopo Marzi. Premiul pentru cel mai promiţător proiect Astra Film Lab, oferit de Pitch the Doc, a mers la ”Telciu”, de Vlad Petri.
Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.