Expoziţia „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic”, o incursiune în obiceiurile vestimentare româneşti de la începutul secolului XX, va fi deschisă în perioada 5 iulie - 20 septembrie la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă nr. 5.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia prezintă, prin piese urbane de îmbrăcăminte, costume tradiţionale şi accesorii, selectate de curatoarea Iulia Gorneanu, o imagine autentică a societăţii româneşti interbelice şi este organizată în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, începând cu ora 18.30, şi va fi marcat de un concert de muzică interbelică, susţinut de Corina Sîrghi, acompaniată de taraful Jean Americanu᾿, accesul publicului fiind gratuit.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate piese de vestimentaţie şi accesorii urbane, precum pălării, mănuşi, poşete, evantaie, carneţele de bal, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare, sticle de parfum, servicii de toaletă, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, reviste, jurnale de modă, fotografii şi cărţi poştale, alături de piese tradiţionale purtate în epocă, inspirate de reginele României şi doamnele din înalta societate, elemente ce recreează atmosfera efervescentă a societăţii româneşti de la începutul secolului trecut, aflată într-o transformare profundă în contextul politic şi economic al vremii.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Obiectele expuse la Casa Eliad sunt autentice şi provin din colecţii private. Scenografia este semnată de Andreea Ciortea.

În contextul Marii Uniri din 1918, statul român unitar a cunoscut, în perioada interbelică, un proces intens de modernizare şi dezvoltare economică. Consecinţă a dezvoltării industriale, în structura populaţiei, rurală în fond, se consolidează burghezia: mică, mijlocie, comercială, financiară. Procesul masiv de modernizare şi dezvoltare se juxtapune unei emancipări culturale manifestate în adoptarea modelelor occidentale, inclusiv în vestimentaţie, de către noile straturi ale societăţii. Moda reflectă evoluţiile vremii: etalonul frumuseţii, al modernităţii devine atenţia acordată vestimentaţiei, de la modele inspirate de moda pariziană până la materialele alese pentru diverse piese de îmbrăcăminte. Expoziţia „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic” devine astfel un exerciţiu necesar de readucere-aminte a evoluţiei societăţii româneşti într-o perioadă de transformări sistemice pentru statul român, în care coexistă dorinţa de emancipare, prin adoptarea modelelor occidentale, şi tradiţiile – portul costumului popular - laitmotiv al idealului naţional de reîntregire a neamului.

În cadrul expoziţiei vor avea loc, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, şi alte evenimente conexe: concerte şi conferinţe dedicate aprofundării tematicii propuse, susţinute de profesori, colecţionari, esteticieni, artişti consacraţi. Programul evenimentelor conexe expoziţiei este următorul:

11 iulie 2024 - ora 18:30
Conferinţa „Modă şi Identitate. Povestea brandului Alice Art World” | „Muzele lui Alice” – solo show de pictură –  speaker Alexandra Stanciu

25 iulie 2024 - ora 18:30
Conferinţa „Istoria arhitecturii Bucureştilor – Art Nouveau” – speaker Ovidiu Neacşu, fondator „Bucureştiul povestit”

8 august 2024 - ora 18:30
Conferinţa „Moda în Belle Epoque” – speaker drd. Raluca Partenie, cercetător, Institutul de Istoria Artei

22 august 2024 - ora 18:30
Conferinţa „Pălăria, regina Modei” – speaker Corina Leca, DeCorina Hats – Millinery

2 septembrie 2024 - ora 18:30
Conferinţa „Moda în interbelic” – speaker drd. Raluca Partenie, cercetător, Institutul de Istoria Artei

12 septembrie 2024 - ora 18:30
Conferinţa „Istoria arhitecturii Bucureştilor – Art Deco” – speaker Ovidiu Neacşu, fondator „Bucureştiul povestit”

19 septembrie 2024 - ora 18:30
Concert „Când se lasă seara peste Bucureşti” – Maria Răducanu (voce), Albert Tajti (pian)

Expoziţia „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic” poate fi vizitată la Casa Eliad (Bulevardul Mircea Vodă nr. 5) în perioada 5 iulie - 20 septembrie, de marţi până duminică, între orele 12.00-18.30. În zilele de luni, expoziţia este închisă. Accesul publicului este gratuit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.