Un concert extraordinar de cameră susţinut de ansamblul SoNoRo, prin proiectul "Romanian Rhapsody", va deschide, la 1 octombrie, Festivalul Internaţional de Arte Europalia 2019, la care România are statut de invitat de onoare. Gala va avea loc la Centrul Bozar, în Bruxelles.
Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Europalia este manifestarea culturală de mare amploare organizată sub patronajul familiei regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate - Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie.
Ansamblul SoNoRo va concerta în prezenţa reprezentanţilor familei regale a Belgiei, ai preşedinţiei şi Guvernului României, a personalităţilor diplomatice şi a presei de specialitate.
Unul dintre cei mai apreciaţi violişti ai generaţiei lui, Răzvan Popovici este iniţiatorul proiectului SoNoRo şi al festivalului cu acelaşi nume.
"În calitate de director executiv al Festivalului SoNoRo, am primit cu mare bucurie invitaţia de a deschide festivalul Europalia România la Bruxelles şi am acceptat provocarea de a invita artişti relevanţi, de a crea un program ingenios şi reprezentativ pentru ţara noastră, în acest context fericit, în care România este invitată de onoare", afirmă Răzvan Popovici.
"Programul muzical al proiectului "Romanian Rhapsody" a fost ales ţinând cont de mai multe considerente: să reprezinte România, în primul rând, muzical şi spiritual, iar acest lucru nu se putea face mai bine decât prin Rapsodia Nr. 1 a lui George Enescu, într-un aranjament special realizat de Thomas Wally pentru Ensemble Raro, ansamblul rezident al Festivalului Sonoro. Apoi, prin acest concert, ne-am dorit să creăm o legătură între expoziţia Constantin Brâncuşi şi deschiderea oficială a Festivalului Europalia. Sursa de inspiraţie a fost atelierul lui Brâncuşi din Paris şi celebrele serate informale pe care le organiza acolo, serate la care participau mari şi extraordinari artişti ai vremii. Eric Satie, nelipsitul invitat al acestor serate, îi va reprezenta pe aceştia prin renumitele Trois Gnossiennes pentru violoncel şi pian", a spus Răzvan Popovici.
Prin repertoriul pe care îl vor interpreta, artiştii români speră să reînvie acea atmosferă efervescentă din atelierul marelui artist român.
"Vom mai interpreta, de asemenea, şi Nocturna "Ville d’Avrayen" a lui Enescu, o miniatură pentru cvartet cu pian, plină de farmec şi mister. Din program nu vor lipsi celebrele dansuri populare româneşti pentru vioară şi pian ale lui Béla Bartók, astfel reuşind să aducem laolată esenţa spiritului românesc, de la rădăcinile pline de vitalitate ale folclorului, până la rafinamentul sofisticat al compoziţiilor marelui muzician George Enescu”, mai spune Răzvan Popovici.
Artiştii care vor performa pe scena Centrului Bozar sunt, pe lângă, Răzvan Popovici şi Diana Ketler, violoncelistul Valentin Răduţiu, şi violonistul Erik Schumann.
"Dorinţa noastră a fost de a lansa Europalia România cu muzicieni de talie internaţională, care au o legătură cu ţara: violonistul Erik Schumann, cu rădăcini în Timişoara, prin tatăl său, şi în Tokyo, prin mama sa, şi violoncelistul Valentin Răduţiu, născut la München din părinţi români, ambii exemple extraordinare de muzicieni care, cu toate că s-au născut în altă ţară, sunt profund legaţi de România şi se bucură de fiecare dată când au ocazia să concerteze în ţara noastră, iar în acest caz chiar să o reprezinte în deschiderea unuia dintre cele mai importante festivaluri europene. În aceeaşi măsură, renumita pianistă britanică Diana Ketler, care de 14 ani îşi dedică o bună parte a carierei muzicale Festivalului SoNoRo, în calitate de director artistic, poate reprezenta România prin contribuţia adusă în toţi aceşti ani la dezvoltarea vieţii muzicale din ţara noastră. Cât despre mine, tot ce pot spune este că mă leagă de ceilalţi artişti aceeaşi afinitate pentru ţara noastră şi dorinţă de a o prezenta întregii lumi cu tot ce are ea mai frumos de oferit", a subliniat Răzvan Popovici.
Institutul Cultural Român este coordonatorul acestui eveniment desfăşurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de Europalia International, organizatorul manifestării.
Festivalul cuprinde evenimente din sfera artelor vizuale, artelor spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.