Ediţia în limba română a romanului "Anii", una dintre cărţile esenţiale semnate de laureata Nobelului literar din 2022, Annie Ernaux, a fost publicată în colecţia Anansi. World Fiction a editurii Pandora M.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Descris de scriitorul şi scenaristul Emmanuel Carrère drept „una dintre foarte puţinele cărţi cu adevărat mari din literatura contemporană”, romanul Anii (2008) a fost primit cu surprindere. Deşi Annie Ernaux era deja de decenii întregi o scriitoare iubită şi premiată, "Anii" a reprezentat, în multe feluri, un nou început: atât un volum de memorii al unei întregi generaţii, dar şi povestea unor oameni ce-şi relatează istoria unică. "Anii" este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizată cu ajutorul senzaţiilor trecute şi prezente, al fotografiilor, cărţilor, cântecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, ştirilor, totul contrastând cu însemnările de jurnal adunate de-a lungul a şase decenii.

Cea care semnează traducerea în limba română a cărţii este Mădălina Ghiu, pe care cititorii o ştiu de la volumul anterior semnat de Annie Ernaux, Pasiune simplă, publicat în cadrul colecţiei Anansi. World Fiction împreună cu romanul "Confesiunea adolescentei" (traducere de Vasile Zincenco), carte vândută în peste 10.000 de exemplare în doar câteva luni de la publicare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Acest «roman total», născut la maturitate din surse compozite: însemnări de jurnal, studii sociologice, surse mass-media, oferă o felie generoasă de istorie - de la cel de-Al Doilea Război Mondial, până în pragul secolului XXI, un «hronic şi cântec al vârstelor» a milioane de oameni, care se înalţă din ruinele războiului, trec prin Les Trente Glorieuses, anii de glorie - 1945-1975, prin cei ai Războiului Rece, asistă la Căderea Zidului Berlinului, la fărâmiţarea Imperiului de Est, la ascensiunea erei digitale, la prăbuşirea Turnurilor-gemene, la crize economice, la mondializare şi liberalizare şi la nenumărate evenimente planetare şi se îndreaptă către o societate avidă de consum şi de divertisment. Adulate şi uneori denigrate, cărţile lui Annie Ernaux continuă să tulbure apele, să suscite polemici, cărora acordarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2022 le-a dat un nou avânt şi, de cele mai multe ori, argumente fragile în faţa unei opere magnetice, magnifice şi de o onestitate dezarmantă”, a mărturisit Mădălina Ghiu.  

Annie Ernaux (n. 1940) s-a născut în Normandia, unde şi¬-a petrecut copilăria şi prima tinereţe. A urmat studiile superioare la Rouen, Bordeaux şi Grenoble. A fost, până în anul 2000, profesoară de ciclu gimnazial secundar, construindu-şi simultan o impresionantă carieră literară. A primit cele mai importante distincţii pentru literatură atât în Franţa, cât şi în străinătate (Premiul Marguerite Yourcenar, Premiul Renaudot, Premiul Strega, Premiul Formentor, Premiul Gregor von Rezzori), iar din luna octombrie a anului 2022 este laureata Premiului Nobel pentru Literatură. Este singura autoare a cărei operă a fost publicată în prestigioasa serie Quarto a Editurii Gallimard timpul vieţii sale. În colecţia Anansi. World Fiction urmează să apară "Locul", "Un tânăr" şi "Evenimentul".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.