Palatul Principilor, imobil de patrimoniu din Alba Iulia ce datează din secolul al XV-lea şi care a fost folosit ca sediu chiar şi de către Mihai Viteazul în timpul şederii sale în Transilvania, va fi parţial conservat, restaurant şi pus în valoare printr-un proiect european în valoare de aproape 22 de milioane de lei, contractul de finanţare fiind semnat, vineri, de ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat, vineri, pentru News.ro, că Palatul Principilor Transilvaniei va fi restaurat parţial începând din acest an printr-un amplu proiect european ce va presupune restaurarea, conservarea şi valorificarea corpului E al clădirii, respectiv 30%.

“Contractul de finanţare a fost semnat vineri. În perioada următoare ne propunem să organizăm la Alba Iulia şi o ceremonie publică de semnare a acestui proiect la care să o invităm pe ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene doamna Sevil Shhaideh. Prin acest proiect vrem să punem în valoare palatul care, potrivit istoricilor, este una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din Transilvania”, a mai spus viceprimarul Gabriel Pleşa.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (de MDRAPFE), ministrul Sevil Shhaideh a semnat, vineri, contractul de finanţare pentru conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia.

Proiectul va fi implementat, potrivit sursei citate, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea totală a investiţiei este de circa 21,7 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE - AM POR este de aproximativ 20, 6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

Durata de implementare a proiectului este de 67 de luni, iar, după lucrările de restaurare, se urmăreşte creşterea numărul de vizitatori de la 2.000 la 26.000 de turişti.

"Capodoperă arhitectonică, Palatul Principilor din Alba Iulia este foarte aproape să-şi recapete frumuseţea de acum cinci secole şi mă bucur că putem finanţa acest obiectiv cu ajutorul fondurilor europene. Se dovedeşte încă o dată că fondurile alocate României de Uniunea Europeană constituie o sursă de finanţare extrem de importantă pentru dezvoltarea economiei şi a societăţii în general, iar creşterea gradului de absorbţie rămâne o prioritate absolută a Guvernului”, a spus Sevil Shhaideh.

Palatul Principilor Transilvani este o clăire istorică datând din secolul al XV-lea, fiind amplasată chiar în zona cetăţii istorice din Alba Iulia. Imobilul este inclus în patrimoniul istoric, fiind construit în primă fază cu rolul de reşedinţă pentru capitulul episcopal, respectiv adunarea clericilor catolici din regiune, iar din secolul al XVI-lea a devenit reşedinţă princiară.

Palatul a fost locuit din 1542 până în 1559 de către regina Isabella, iar apoi principele Sigismund Bathory a supus clădirea unor ample lucrări de reamenajare şi modernizare, iar primul beneficiar al palatului total modernizat a fost chiar Mihai Viteazul, care şi-a stabilit sediul în această clădire în timpul şederii sale în Transilvania.

Palatul Principilor are o istorie zbuciumată, fiind distrus de incendii şi jafuri şi apoi refăcut de principele Gabriel Bethlen, cu ajutorul iobagilor care erau obligaţi să muncească gratuit pentru reconstruirea clădirii.

În timpul regimului comunist, palatul a fost în proprietatea Garnizoanei Militare din Alba Iulia, iar aici a funcţionat Cercul Militar, iar după Revoluţia din 1989 clădirea a început să se degradeze continuu fără să se mai facă investiţii asupra ei. După anul 2.000, administraţia din Alba Iulia a început o serie de demersuri pentru a primi administrarea spaţiilor din interior cetăţii Alba Carolina printre care şi Palatul Principilor Transivaniei, însă doar în 2008, Guvernul, a aprobat ca palatul să treacă din administrarea Ministerului Apărării  Naţionale în administrarea Prefecturii Alba.

În 2009, Palatul Principilor Transilvaniei a fost predat prin Hotărâre de Guvern din proprietatea publică a statului şi din administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia.

Istoricii susţin că Palatul Principilor este una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din Transilvania, care, deşi nu a ieşit niciodată în evidenţă prin faţadă, în interior a fost spectaculoasă, având decoraţiuni scumpe, covoare, mobilier, pavimente de mozaic, candelabre de cristal sau vase de faianţă. Clădirea este impresionantă, având peste 16.000 de metri pătraţi şi un teren aferent în suprafaţă de 5,54 de hectare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.