Actriţele Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu primesc stele în Piaţa Timpului din Bucureşti, într-o ceremonie care va avea loc sâmbătă, de la ora 11.30, şi la care va participa Răzvan Sava, primarul general interimar al Capitalei, informează Teatrul Metropolis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Sunt fericit că putem omagia trei actriţe ce au evoluat cu graţie, dar şi cu forţă artistică, atât pe scenele teatrului românesc, cât şi pe ecranele cinematografelor, cunoscute şi îndrăgite de publicul larg", a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

În cadrul evenimentului, actriţele vor primi câte o stea de aur, realizată de o casă de bijuterii.

Florina Cercel s-a născut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ, şi a absolvit, în 1964, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiele” din Bucureşti, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan. Actriţa are o bogată activitate în teatru, film, teatru TV şi radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind interpretate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat se află Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Şerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa şi Dan Tudor.

În 1990 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul ”Vassa Jeleznova”, de Maxim Gorki, în regia lui Ion Cojar, iar în 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul ”Revizorul”, de Nikolai Vasilievici Gogol, regizat de Serghei Cerkasski şi montat la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale". A fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Adela Mărculescu s-a născut pe 21 decembrie 1938 şi a absolvit, în 1959, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului Alexandru Finţi.

În 1964, a fost angajată la Teatrul Naţional Bucureşti, la care este invitată să joace şi în prezent. A jucat în spectacole montate, între alţii, de Mihai Berechet. Alexandru Finţi, Horea Popescu, Grigore Gonţa, Anca Ovanez Dorosesnko, Ion Cojar, Gelu Colceag, Victor Ioan Frunză şi Felix Alexa.

Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C., în 1963, la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan. Din 1992, este conferenţiar la Universitatea “Hyperion”, la catedrele actorie şi tehnica vorbirii.

În film a debutat în 1965, în ”Serbările galante”, de René Clair, o coproducţie româno-franceză. Au urmat 25 de pelicule şi colaborarea cu regizori ca Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Dinu Cocea, Gheorghe Turcu, Ion Popescu Gopo, Iulian Mihu, Mihai Constantinescu, Gustavo Graef Marino, Geo Saizescu.

Este cetăţean de onoare al oraşelor Bucureşti şi Aiud, iar în 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - Arta Spectacolului, ”în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Rodica Popescu - Bitănescu s-a născut pe 5 august 1938, la Răsuceni, judeţul Vlaşca, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiele” din Bucureşti, în 1960, la clasa profesorului A. Pop Marţian.

Este prezentă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti încă din 1966, unde a jucat sub îndrumarea regizorilor Horea Popescu, Ion Fintesteanu, David Esrig, Ion Cojar, Andrei Şerban. Începând din anul 2000, îşi regizează propriile comedii: ”Cinci femei de tranziţie“, ”Încă-i bine“, ”Viaţa de cimitir“, jucate pe scena ”Naţionalului” bucureştean.

În film, Rodica Popescu-Bitănescu a debutat în 1975, în ”Comedia fantastică“, de Ion Popescu-Gopo. Are o bogată activitate în teatru radiofonic, televiziune şi cinematografie.

În 2002, a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler ”pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală“.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.