Marea Neagră avea imperioasă nevoie de o strategie de securitate distinctă, care să răspundă ferm şi eficient noilor provocări apărute odată cu invazia armată a Federaţiei Ruse în Ucraina.
În acest sens, Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă are în plină desfăşurare iniţierea unei strategii naţionale pentru regiunea Mării Negre, mai ales că, la cererea ţării noastre, Uniunea Europeană şi-a recalibrat optica abordării problematicii maritime.
În ultimele opt luni, România şi-a demonstrat rezilienţa şi solidaritatea în ceea ce priveşte efectele agresiunii la adresa Ucrainei, derulată atât de aproape de graniţele noaste, atât ca stat riveran Mării Negre, cât şi ca ţara din Uniunea Europeană cu cea mai extinsă graniţă cu Ucraina.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Deciziile guvernamentale principiale au certificat maturitatea instituţională şi umană a României, atât la nivel guvernamental, cât şi prin societatea civilă.
Ţara noastră a reuşit să se achite cu brio nu doar de problemele legate de gestionarea crizei refugiaţilor, ci şi în rolurile cheie avute în porturile Constanţa şi Galaţi, unde au fost consolidate liniile de aprovizionare în vederea derulării exporturilor de cereale provenite din ţara vecină.
În acelaşi timp, România a susţinut şi promovat constant iniţiativele privind consolidarea transatlantică, fapt ce a contribuit la întărirea capacităţii noastre de reacţie.
Nu în ultimul rând, în baza Parteneriatul Strategic cu SUA, s-a iniţiat un nou proiect de strategie dedicat Mării Negre, beneficiind de susţinerea puternică a Congresul SUA.
Este extrem de importantă conştientizarea mizei pe care statul nostru o are în regiunea Mării Negre, nu doar din perspectiva securităţii militare, cât mai ales din perspectiva geopolitică. Avem oportunităţi concrete de a rezolva pozitiv aspectele de care suntem responsabili, atât pe planul securităţii şi diversificării energetice, cât şi în ceea ce priveşte siguranţa lanţurilor de aprovizionare, infrastructură, inter-conectivitate, securitate cibernetică.
Statuarea Mării Negre în cadrul unei strategii naţionale distincte este justificată, la cel mai înalt nivel, mai ales în sfera securităţii maritime, axată pe libertatea de circulaţie, de navigaţie, precum şi de libertatea comerţului.
În paralel, România doreşte intensificarea integrării europene a ţărilor de pe Platforma Parteneriatului Estic, supuse ameninţărilor uneori directe, din partea Rusiei, în scopul susţinerii acestora pe acest drum ireversibil. Aderarea acestor state va consolida influenţa politică a Uniunii Europene şi a NATO, precum şi stabilitatea şi securitatea în regiunea Mării Negre.
În concluzie, România are în acest moment un rol esenţial în noua configuraţie geopolitică, geostrategică şi de securitate a Europei, fapt ce presupune atât o misiune dificilă, delicată, dar şi o responsabilitate uriaşă, de care sunt convinsă că ne vom achita cu succes în viitorul apropiat.
Deputat PNL Teleorman,
MARIA STOIAN
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.