Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut întrevederi cu managementul companiei ADQ Al Dahra, cu Khaldoon al Mubarak, CEO al companiei Mubadala, cu reprezentanţii companiei IHC/Abu Dhabi Ports şi cu Sultan Al Jaber, CEO ADNOC, preşedinte Masdar şi preşedinte al Summitul-ui mondial pentru acţiuni climatice COP28.. Dezvoltarea de proiecte strategice comune între România şi Emiratele Arabe Unite a constituit linia directoare a întâlnirilor economice pe care şeful Executivului le-a avut în cadrul vizitei de lucru în Abu Dhabi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Executivului român a exprimat interesul părţii române în menţinerea la cote înalte a relaţiilor bilaterale şi în atragerea investiţiilor emirateze, context în care a subliniat importanţa celei de-a treia sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare, care urmează să se desfăşoare la Bucureşti în perioada imediat următoare, conform comunicatului de presă al Guvernului.

„Fie că avem în vedere proiecte în energie, infrastructură, agricultură şi procesare alimentară, IT&C, companiile emirateze pot avea o contribuţie substanţială la dezvoltarea în România a unor investiţii majore. Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite”, a declarat Ciolacu, potrivit sursei citate.

Totodată, Marcel Ciolacu a apreciat că asociaţiile profesionale şi camerele de comerţ şi industrie din ambele ţări au un rol important în promovarea şi susţinerea cooperării bilaterale şi a schimburilor de experienţă.

Premierul român a menţionat că această vizită va conduce şi la amplificarea prezenţei companiilor româneşti pe piaţa emirateză. În acelaşi timp, ambele părţi şi au manifestat interesul pentru constituirea Fondului suveran de investiţii România – EAU.

Cooperarea în sectorul energetic a reprezentat unul din subiectele abordate în cadrul acestor întrevederi, în condiţiile în care România are încă o componentă importantă de folosire a energiei convenţionale, astfel încât oferă oportunităţi de cooperare în domeniile produselor petroliere şi gazelor naturale, dar se află în curs de desfăşurare şi tranziţia către o economie verde, conform angajamentelor climatice asumate la nivelul UE. De aceea, sunt încurajate investiţii semnificative în domenii precum energia regenerabilă şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, dar şi în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi capacităţi de stocare a energiei, în scopul echilibrării sistemului energetic din România.

Un alt domeniu abordat în cadrul întâlnirilor a fost dezvoltarea comerţului bilateral, cu accent pe produse agroalimentare şi IT&C, aceste mărfuri oferind un potenţial încă insuficient explorat.

În ceea ce priveşte transporturile, pe lângă importanţa strategică a Portului Constanţa, România oferă oportunităţi de cooperare şi pentru dezvoltarea reţelelor feroviară şi rutieră de care dispune.

Premierul Marcel Ciolacu a amintit şi de cele opt proiecte propuse de România în cadrul  Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), aflate în diferite stadii de realizare şi care pot fi interesante pentru investitorii cu expertiză în infrastructura de transport, energetică sau digitală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.