Soldatul american Gordon Black, care este arestat în oraşul rusesc Vladivostok cel puţin până la 2 iulie, a fost acuzat oficial de furt de natură să provoace pagube semnificative, conform deciziei tribunalului rus, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul districtual Pervomaiski din Vladivostok a precizat într-un comunicat că a decis măsura preventivă de reţinere a lui Black până la 2 iulie pentru "sustragerea proprietăţii cetăţeanului T., provocându-i acestuia din urmă daune semnificative".

"Atunci când a ales măsura preventivă sub formă de detenţie, instanţa a ajuns la concluzia că cetăţeanul american B. (Black) -  vizat de acuzaţii - ar putea să se ascundă de autorităţile de anchetă preliminară şi de instanţă, pentru a se sustrage de la răspundere", a precizat instanţa în comunicat.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Anterior, serviciul de presă al instanţei îl identificase pe soldat ca fiind Gordon Black.

Americanul a fost reţinut la începutul lunii mai la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Reţinerea lui Gordon Black, despre care Pentagonul spune că s-a dus în Rusia fără autorizaţie, reprezintă încă o bătaie de cap diplomatică pentru Statele Unite, care i-a avertizat pe cetăţenii americani în privinţa deplasărilor în Rusia.

O IUBIRE PĂGUBOASĂ

Ministerul rus de Interne de la Vladivostok a declarat marţi că o femeie în vârstă de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului în vârstă de 34 de ani. Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud, unde americanul are baza, iar rusoaica lucra. Cei doi au început o relaţie. Americanul a venit apoi în Vladivostok pentru a o vizita, cei doi s-au certat, iar ulterior ea a depus o plângere la poliţie în care îl acuză de furt de bani, a precizat ministerul. El a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase un bilet de avion pentru a se întoarce acasă.

Marţi au început să iasă la iveală detalii despre Gordon Black, despre comportamentul său riscant, în urma căruia sergentul de stat major al armatei SUA, în vârstă de 34 de ani, a dat de probleme după ce şi-a urmat iubita în Rusia, în timp ce se afla în permisie. Pentagonul a precizat marţi că, înainte de arestarea sa în Rusia, Black nu numai că a încălcat regulile armatei, călătorind în oraşul rusesc Vladivostok fără autorizaţie, dar a făcut acest lucru după ce a trecut prin China.

Mama americanului însă este încredinţată că iubita rusoaică i-a înscenat totul fiului ei.

Black s-a înrolat în armată ca infanterist în 2008 şi fusese repartizat la baza Camp Humphreys din Coreea de Sud. El urma să se întoarcă la Fort Cavazos din Texas, a precizat armata americană într-un comunicat.

"În loc să se întoarcă în Statele Unite, Black a zburat de la Incheon, Republica Coreea, prin China, la Vladivostok, Rusia, din motive personale", a adăugat armata.

Pentagonul a mai spus că nu există nicio dovadă că Black ar fi plănuit să rămână în Rusia după încheierea concediului.

Mama lui Black, Melody Jones, a declarat pentru ABC News că a avut o discuţie cu fiul ei înainte ca acesta să plece şi chiar i-a spus că nu vede cu ochi buni plecarea lui în Rusia, dar el s-a dus oricum. "Ştiam că se va întâmpla ceva. Am simţit că ea i-a întins o cursă", a declarat Melody Jones.

Cazul lui Black este cea mai recentă bătaie de cap pentru armata americană. Un alt soldat american, Travis King, a fost reţinut în Coreea de Nord timp de peste două luni, după ce în iulie 2023 a traversat în fugă, prin surprindere, graniţa puternic militarizată care desparte peninsula coreeană. King s-a întors între timp în Statele Unite.

Armata americană a declarat că Ministerul rus de Interne a informat ambasada SUA la Moscova la data de 3 mai că Black a fost arestat la Vladivostok cu o zi înainte pentru "furt de bunuri personale". Black, care a fost detaşat atât în Irak, cât şi în Afganistan, se află în prezent într-un centru de detenţie rus, a precizat armata. "El va rămâne în detenţie până la următoarea audiere, în aşteptarea unei decizii", a adăugat aceasta.

Ministerul rus de Externe a declarat că acest caz nu a avut niciun element politic şi că nu există acuzaţii de spionaj.

Separat, serviciul judiciar al Moscovei a declarat marţi că un tribunal a arestat preventiv pentru 10 zile un alt cetăţean american, William Russell Nycum, pentru "huliganism mărunt".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.